Хер Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия твърди, че "Северен поток-2" трябва да се строи заради жертвите на Хитлер от времето на Втората световна война, дадени от СССР.

Ако жертвите от световните войни през XX в. ще бъдат аргумент в днешната геополитика, то със сигурност към тях трябва да се включат и загиналите от времето на съветското господство в Източна Европа по време на Студената война.

Нито една жертва не може да бъде омаловажавана. Но все пак Хитлер е вилнял из Европа 5-6 години. Докато съветският ботуш газеше Източна Европа повече от 40 години.

Още след края на Втората световна война има тенденция образът на Сталин да бъде реабилитиран заради решаващото участие на СССР в победата над Хитлер. Тази реабилитация е дело на западните съюзници, които също са воювали срещу Хитлер. Сега победената от Сталин и съюзниците Германия също се включва в тази реабилитация, което щеше да е смешно, ако не беше жалко и тъжно.

Сталин е същият кръволок като Хитлер! И докато днешна Германия все пак категорично се разграничава от Хитлер, то днешна Русия не е чак толкова категорична в разграничението си от Сталин. Така че, ако жертвите на диктаторите през XX в. са аргумент в днешната геополитика, Западът трябва да спре да прави какъвто и да е бизнес с Русия.

Един от основните уроци на XX в. е че с диктатори бизнес не се прави. Защото винаги излиза много скъпо, когато те станат прекалено силни. Очевидно западните страни са забравили този урок.

Вместо да се търсят оправдания защо "Северен поток-2" да бъде построен, трябва възможно най-скоро този проект да бъде спрян. Това би била адекватната политика спрямо Русия на Путин, която отказва да се разграничи напълно от Сталин.

Докато на власт в Москва е Путин "Северен поток-2" е продължение на политиката на Сталин, само че с други средства. Един нов съветски ботуш, енергиен, който иска да гази из Европа.

Ако Хитлер е оправдание за "Северен поток-2", то СталиПУТин е причина за неговото незабавно спиране.