Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер разгневи Украйна с изказване в свое интервю във в. „Райнише пост“. В него държавният глава посочва, че проектът „Северен поток“ 2 е последният мост между Европа и Русия и не бива и той да бъде прекъсван. Освен това Германия била задължена да има предвид и историческите измерения при подобни проекти и да не забравя, че преди 80 години нацистка Германия е нападнала Съветския съюз и във войната са паднали милиони съветски жертви.

Украйна реагира мигновено на този абзац и украинският посланик Андрий Мелник написа протестна нота срещу подобни формулировки, които забравят, че газовият проект е в ущърб на Украйна, а Украйна също е дала милиони жертви при нападението на нацистка Германия.

„Това са съмнителни аргументи, които не можем да приемем и четем с възмущение“, заяви посланикът.

В интервюто Щайнмайер казва буквално:

„Над 20 милиона от тогавашния Съветски съюз паднаха жертва във войната. Това не оправдава грешките в руската политика днес, но не бива да губим от поглед голямата картина.“

„Изказванията на президента Щайнмайер улучиха украинците в сърцето“, написа в отговор украинският посланик Мелник. „Северен поток“ 2 е геополитически проект на руския президент Владимир Путин. Цинично е точно в този дебат да се говори за ужасите на нацисткия терор и милионите му жертви да се приписват единствено на Русия“, заяви още посланикът.