В 20:00 часа българско време в Сената стартира делото за импийчмънт на бившия американски президент Доналд Тръмп. Това се случва, след като на 14 януари републиканецът стана първият държавен глава в историята на Америка, срещу когото на два пъти успешно е гласуван импийчмънт в Камарата на представителите.

Тръмп е обвиняван, че е подбудил атаката срещу Капитолия на 6 януари, когато Конгресът сертифицираше гласовете на електорите от президентските избори през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

В горната камара деветима конгресмени от Камарата на представителите, посочени предварително от Нанси Пелоси, са мениджъри по импийчмънт. Те ще изпълняват функцията на прокурори. 

Лидерите на демократите и на републиканците в Сената - съответно Чък Шумър и Мич Макконъл, заедно подкрепиха в понеделник резолюция, която определи структурата на процеса. Това се хареса на правния екип на Тръмп, откъдето публикуваха следното съобщение.

"Този ​​процес ще ни даде възможност да обясним на сенаторите защо е абсурдно и противоконституционно да се провежда процес за импийчмънт срещу частно лице."

График на процеса

Процесът стартира в 20:00 часа тази вечер, като двете страни ще разполагат с общо 4 часа, за да се обсъди доколко той е съобразен с Конституцията на САЩ. След това Сенатът ще гласува дали има юрисдикцията да съди бивш президент, като прагът за преминаване е обикновено мнозинство от 51 гласа.

При одобряване, което се очаква, процесът ще продължи в следващата си фаза на 10 февруари. Според приетата резолюция всяка страна по делото е задължена да представи аргументите си в рамките на 2 дни, като за тази цел ще разполага с не повече от 8 часа дневно. 

После сенаторите ще имат на разположение общо 4 часа, за да задават въпроси и на двете страни. След това мениджърите по импийчмънт може да поискат да поканят свидетели на щурма на Капитолия. Те обаче вече заявиха, че самите сенатори са видели с очите си нападението и смятат, че показанията излишно ще удължат процеса.

Накрая ще останат общо 4 часа, по времето на които двете страни ще представят заключителните си аргументи. Сенаторите могат да изискват допълнително време за обсъждане, ако преценят, че е необходимо.

Кои са адвокатите на Тръмп?

Дейвид Шон и Брус Кастор-младши бяха избрани да защитават бившия президент, след като всичките петима членове на екипа му напуснаха малко повече от седмица преди началото на процеса.

Кастор е бивш окръжен прокурор на окръг Монтгомъри, Пенсилвания. Закратко стана известен през 2005 г., когато отказа да съди легендарния комик Бил Косби, който е обвиняван от десетки жени в изнасилвания и всякакви други форми на сексуален тормоз.

Шон е работил закратко като съветник на дългогодишния приятел на Тръмп Роджър Стоун. Той често е свързван с кръга на опозорения милиардер Джефри Епстийн - осъден за сексуални посегателства срещу непълнолетни момичета. През 2019 г. Шон обяви, че се е срещнал с Епстийн в затвора дни преди инвеститорът да се обеси. 

Ще дава ли Тръмп показания?

Конгресменът Джейми Раскин, който е водещият мениджър по импийчмънт, изпрати писмо до Тръмп на 4 февруари, приканвайки бившия президент да даде показания под клетва.

Джейсън Милър, старши съветник на Тръмп, заяви пред Ен Пи Ар, че републиканецът не възнамерява да участва в това "противоконституционно производство". Тръмп отказа да участва и на първото дело по импийчмънт преди година.

Какви ще са тезите на двете страни?

Отговорът на този въпрос може да открием в кратките позиции по делото, публикувани от мениджърите по импийчмънт и адвокатите на Тръмп в началото на февруари.

Конгресмените твърдят, че бившият президент е "единственият отговорен" за насилието в Капитолия заради речта си по-рано през същия ден край Белия дом.

"За да защити нашата демокрация и национална сигурност - и за да възпре всеки бъдещ президент, който би помислил да провокира насилие в преследване на властта - Сенатът трябва да осъди президента Тръмп и да го лиши от заемането на държавни длъжности в бъдеще", се казва в него.

Адвокатите на Тръмп пък определиха делото за импийчмънт срещу бившия президент за "политически театър".

Те твърдят, че бизнесменът не е подбуждал към насилие и че коментарите му по време на митинга на 6 януари са защитени от Първата поправка. Основен аргумент на защитата също е, че е противоконституционно да се съди бивш президент.

Според Раскин, бивш професор по конституционно право, Конституцията се прилага от първия до последния ден от мандата на един президент.

"Всеки може да разбере, че ако имахме правило, което ви предпазва да бъдете съдени за нещо, което сте направили през последните си три или четири, или пет седмици на поста, това по същество би изпратило изключително опасен сигнал до бъдещите президенти", сподели той пред Ен Пи Ар.

Ще бъде ли осъден Тръмп?

Демократите се нуждаят от 17 републиканци, които да гласуват с "да", за да осъдят Тръмп. При по-ранното гласуване за конституционността на процеса, само петима републиканци подкрепиха продължаването на делото. Така те загатнаха, че няма да подкрепят импийчмънта на Доналд Тръмп.

Ако обаче Сенатът гласува да осъди Тръмп, след това може да се постави на вот дали да се забрани на Тръмп да заема в бъдеще позиция във федерална служба. Това гласуване изисква обикновено мнозинство, което демократите почти сигурно са в състояние да си осигурят.