Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Военната хунта в Мианма блокира достъпа до фейсбук, след като в социалната мрежа се появиха призиви за гражданско неподчинение след преврата в понеделник, отстранил избраното гражданско правителство и неговата ръководителка Аун Сан Су Чжи, предаде АП.

Министерството на съобщенията потвърди, че е наредило на мобилните оператори и на интернет доставчиците да спрат достъпа до фейсбук и те са се подчинили на нареждането.

Фейсбук е популярен в Мианма и правителството на Су Чжи често го използваше, за да съобщава за решенията си, отбелязва агенцията.

Зараждащите се плахи протести започнаха от медиците, които обявиха, че няма да работят за хунтата, като се изключи помощта за спешни случаи.

Населението в някои градски квартали организира шумови протести с празни тенджери и автомобилни клаксони.

Демонстрация в подкрепа на преврата в столицата Найпидо днес. Снимка АП / БТА

Популярността си върна и песен на неуспял бунт от 1988 г. срещу установената през 1962 г. диктатура, която се пее с мелодията на Dust in the Wind на американската група „Канзас“.

Група демонстранти се събраха днес в Мандалей, втория по големина град на Мианма, за да протестират срещу завземането на властта от армията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Очевидно преди блокирането на достъпа до фейсбук в мрежата е качено видео, на което се виждат около 20 души пред Медицинския университет в Мандалей. На един от плакатите, издигнати от демонстрантите, пишеше: „Народът протестира срещу военния преврат“.

Протестиращите скандираха искания за освобождаване на арестуваните политически лидери.

Това е първият уличен протест, откакто армията взе властта в понеделник и арестува популярната лидерка Аун Сан Су Чжи, отбеляза Ройтерс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.