Германия, Полша и Швеция обявиха днес по един руски дипломат за персона нон грата, предаде ТАСС.

Стъпките на трите европейски правителства бяха реципрочни на изгонването на техни дипломати от Русия миналия четвъртък.

Европейският парламент, чиято поредна редовна сесия започва днес, осъди в декларация изгонването на европейските дипломати от Русия и призова държавите членки да проявят солидарност с техните страни. 

Москва показа вратата на дипломатите от посолствата на Германия, Полша и Швеция с довода, че те са участвали в неразрешени антиправителствени протести.

Берлин, Варшава и Стокхолм осъдиха мярката и посочиха, че дипломатите им не са участвали в протестите, а са ги наблюдавали, което е част от рутинните им задължения.

Драстичната мярка на руското външно министерство стана публична точно когато върховният дипломатически представител на ЕС Жозеп Борел и руският външен министър Сергей Лавров даваха съвместна пресконференция в Москва по време на тридневно посещение на Борел в Русия.

Той поиска от руските власти да освободят от затвора критика на Кремъл Алексей Навални, на което получи твърд и според днешните коментари в европейските медии „унизителен“ отговор. 

Лавров каза пред журналистите, че страната му разглежда ЕС като „ненадежден партньор“.

В блог пост след завръщането си в Брюксел Борел отбеляза, че Русия гледа на задаването на въпроси за отношението ѝ към демокрацията като на „екзистенциална заплаха“.