Страните от ЕС могат са решат да наложат санкции срещу Русия като следваща стъпка. И в тона отношение Съюзът разполагта с още един инструмент – одобреният наскоро санкционен режим за нарушаване на човешките права.

Това пише в блога си върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел след завръщането си от посещение в Русия.

Всичко може да се реши на 22 февруари, когато в Брюксел ще се съберат външните министри на държавите членки.

Борел бе подложен на сериозни критики и обвинен, че е позволил на руския външен министър Сергей Лавров да го унижи на съвместната им пресконференция.

Все пак Борел успя да поиска от домакините си незабавно и безусловно освобождаване на осъдения опозиционер Алексей Навални, както и на всички арестувани негови поддръжници.

Борел изтъква, че е планирал посещението си, за да заяви позицията на ЕС.

„Срещата ми с министър Лавров и посланията на руските власти по време на това посещение потвърдиха, че Европа и Русия се отдалечават взаимно. Изглежда, Русия постепенно се изключва от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха“, пише дипломат номер 1 на Брюксел.

В края Жозеп Борел оправдава действията си:

„Да се затворим зад стените и да отправяме призиви към другите от безопасността на тази позиция няма да донесе по-голяма сигурност на ЕС. И не по този начин виждам ролята ми да бъда първи дипломат на ЕС. Трябва да се изправим срещу предизмикателствата, включително да се срещаме с другите на техен терен точно когато се развиват негативни събития, за да можем да оценим по-добре ситуацията, с която се сблъскваме, и действията, които трябва да предприемем. Предпочитам това, отколкото чакането нещата да се случат. Ако искаме по-безопасен свят утре, трябва да действаме решително днес и да бъде готови да предприемем известни рискове.“