Организацията на Доналд Тръмп (The Trump Organization) преговаряла със социална мрежа Parler за 40% дял от компанията в замяна на това бившият американски президент да си направи акаунт преди изборите, съобщи Buzzfeed.

[[nid:108744]]

Parler, функционално копие на Twitter, стана бързо известна като убежище за изгонени от други социални мрежи крайнодесни и подръжници на Тръмп, а потребителите на платформата се умножиха, след като по-известната микроблогинг платформа блокира акаунта на президента след изборите.

В момента Parler е офлайн, след като Amazon затвори сървърите ѝ, помещавани в облачната услуга за хостинг Amazon Web Services. Компанията се бори да възстанови услугата, за момента безуспешно.

Според документи и четирима източници, участвали в разговорите, организацията на Тръмп е преговаряла с Parler за дял от компанията, като условието за солидните 40% е било Тръмп да си направи акаунт. Друго условие е било Тръмп да публикува съобщенията си първо там, преди да ги разпространява през по-популярните платформи, от които в крайна сметка бе изгонен. Тези преговори са били преди изборите през 2020 г., които в крайна сметка бяха спечелени от Джо Байдън.

Междувременно Parler уволни своя съосновател Джон Маце, който днес заяви, че една от причините е, че не е искал да работи с Тръмп. Другият основател е Ребека Мърсър, дъщеря на Робърт Мърсър, бивш собственик на Breitbart и симпатизант на Тръмп.

Сделката в крайна сметка не се е осъществила, но дори преговорите могат да създадат проблеми с правосъдието на бившия държавен глава на САЩ.