В 19 часа в събота вечер в България пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека". Те ще бъдат поставени на съхранение в хладилната камера на "БулБио".

От утре в "Пирогов" започва имунизирането с тях. Сред ваксинираните в "Пирогов" се очаква да бъде и член на ЦИК.

Доставката беше обявена за 7 февруари, но дойде няколко часа по-рано. 

България е заявила общо 4,5 млн. дози от ваксината и това е най-голямото количество от продукт, който вече е одобрен за използване в границите на ЕС. За февруари се чакат да бъдат доставени у нас над 260 хил. дози и така да се даде възможност за по-масово имунизиране.

Към момента според наличните резултатите от завършили клинични изпитания ваксината е с 60 на сто ефективност. Въпреки че в кратката ѝ характеристика от Европейската агенция по лекарствата пише, че тя се прилага за хора над 18 г., редица страни в Европа предпочетоха да въведат препоръки за горната възраст - някъде за 55 г., другаде за 65 г.

Причината е, че има много малък процент участници над 55 г. в клиничните проучвания на ваксината и поради това и недостатъчно данни каква защита гарантира тя на по-възрастните хора. Швейцария засега реши въобще да не я одобрява. Продуктът е на изчакване и в САЩ, като там се чакат първо трябва да приключат две мащабни американски изследвания - при тях има по-добра представителност на възрастните, както и на хора от различни етнически малцинства, чернокожи и т. н.

В България на редовния брифинг в четвъртък беше съобщено, че към момента няма да има препоръки за въздържане от ваксиниране на хората над определена възраст.  Но преди да започне прилагането ѝ щяло да има указания, по думите на здравния министър Костадин Ангелов.

"В целия ЕС тече дискусия по темата за възрастта. Ние сме в постоянен контакт с ЕК, а и с колегите от останалите агенции. През следващите седмици ще имаме по-ясни и точни указания. Анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания. През следващата седмица ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави", каза в събота вечер при посрещането на доставката от "АстраЗенека" шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ваксината показвала чудесни резултати във Великобритания. Той се аргументира в петък така:

„Спомнете си кой беше първият човек, ваксиниран във Великобритания, и то със същата ваксина - осемдесет и няколко годишен господин, Шекспир се казваше. В Англия вече има над 5-6 млн. имунизирани и голяма част от тях са в старческите домове и ефектът е поразителен там, няма случаи. Профилът ще бъде допълнен, текат няколко проучвания, които ще докажа колко точно е ефектът. Коя страна какво решава да прави - си е нейна работа. Щвейцария решила да се откаже - това си е тяхно решение.“

По думите на Кунчев се обмисля дали от тази ваксина да не се използват всички дози, които идват с една доставката, а не да се съхраняват половината - за втората имунизация (както сега се действа с иРНК ваксините, при които препоръчваният период между "двете игли" е около три седмици). При продукта на "АстраЗенека" между първата и втората доза моган да минат до 12 седмици.