Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в събота призна, че е бил изненадан от решението на ВМРО да се яви самостоятелно на предстоящите на 4 април парламентарни избори.

"Изненадан съм. Буквално до онзи ден щяхме заедно да се явяваме", коментира той по БНТ.

В петък от ВМРО обявиха решението си да не продължат коалицията с НФСБ.

"В крайна сметка, ВМРО си е самостоятелна партия, те имат право на своите решения и избори. Явявали сме се заедно на три поредни кампании, те са били успешни, но аз не мога да им държа сметка. НФСБ също е партия със структури и подкрепа в патриотичната общност. Единственият малък упрек към Каракачанов е, че буквално до четвъртък той твърдеше, че ще се явяваме заедно, но в крайна сметка, решението си е на ВМРО", добави Симеонов.

Той отрече в последните седмици да е имало напрежение в коалицията - "напротив, работим много добре, прокарваме решения, инициативи".

"Ние сме отворени към разговор с всички формации, освен с ДПС. Основно можем да водим преговори с формации от патриотичния сектор, например с БСП ние няма за какво да разговаряме, по-скоро сме дясно-консервативна формация", обясни още Симеонов.

Добави, че е имало разговор с дясно-консервативната формация на Петър Москов.

"Нищо няма да ме изненада" - така Симеонов отговори на въпрос дали Корнелия Нинова и Бойко Борисов са се разбрали за общо управление. Все пак той направи уговорката, че "теоретично е възможно, но идеологически е невъзможно". 

Каракачанов: Това не е развод

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов не ставало дума за "развод" с НФСБ. Според него това било естествено развитие на ситуацията, следвали желанието на над 75% на членовете на ВМРО. Това той коментира от Плевен.

"Тенденцията започна да се налага още 2019 г. на евроизборите, когато се явихме поотделно и буквално няколко месеца след това на местните избори отново поотделно, така че, не бих го нарекъл развод, това е естествен ход на събитията в политиката. И другото, което мога да кажа, е че това е преобладаващото мнение на нашите структури в страната", добави Каракачанов.

На въпрос за шансовете им да влязат в новия парламент той заяви, че ВМРО никога не е била фаворизирана като партия от социолозите. Не се притесняваме от 4 процентовата бариера, заяви лидерът на ВМРО. По думите му патриотичният вот не може да бъде "прилъган" от други, които се опитват, а партия ВМРО по време на кампанията ще припомни на хората какво е направила през изтичащия мандат. Не смятам, че е паднало доверието към коалицията "Обединени патриоти", подчерта Каракачанов. Той добави, че пред 2019 година имат двойно увеличение на избраните общинските съветници и 7 общински кметове в страната. Кривиците си ще чуем от избирателите, каза още той.

Данните на различни социологически агенции от изследвания от януари, направени преди обявеното решение на ВМРО да играе самостоятелно, показват, че коалиция "Обединени патриоти" е с доста колебливи позиции за влизане в парламента - под, макар и близо до 4-процентовата бариера. Все по-чести са и спекулациите, според които ВМРО се разделя с НФСБ, за да си намери по-силен партньор - например в лицето на ГЕРБ.