В Унгария идната седмица може да започне ваксинацията с руската "Спутник V", обяви днес по националното радио унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Очаква се този месец в страната да пристигнат 600 хиляди дози от "Спутник" и още половин милион от ваксината на китайската компания "Синофарм", предаде агенцията, цитирана от БТА. Предполага се, че тези доставки ще ускорят изпълнението на националната програма за имунизация срещу Ковид-19 въпреки забавените пратки от западни ваксини, отбелязва Ройтерс.


Унгария стана първата страна от ЕС, одобрила за употреба "Спутник V", и първата, която ще го използва. Досега държавите от ЕС разчитат почти изцяло на продуктите на "Пфайзер-Бионтех", но унгарският регулатор одобри през януари руската ваксина. В спешен порядък бе одобрена и китайската. Регистрирани за употреба са също ваксините на "Астра Зенека", "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна".

Според договора с руската страна 10-милионната Унгария ще получи два милиона дози от "Спутник V" през следващите три месеца, които са достатъчни за един милион души. По думите на Орбан досега 264 530 унгарци - здравни работници и уязвими възрастни - са получили поне една доза от ваксините на "Пфайзер" или на "Модерна". До средата на март ще бъдат имунизирани всички лица над 60 години, пожелали да се ваксинират.

Китай отвръща на критика на Макрон

Китайските ваксини са "ефикасни и сигурни", отговори днес китайската дипломация, ден след като френският президент Еманюел Макрон разкритикува липсата на информация за серумите, разработвани в Китай, и спомена дори за рискове, които те може да представляват във връзка с новите варианти на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Китайското правителство придава голямо значение на сигурността и ефикасността на ваксините срещу COVID-19", заяви пред журналисти говорителят на външното министерство Ван Вънбин. "На базата на клинични изпитания в трета фаза е ясно, че китайските ваксини са ефикасни и сигурни", добави той.

"Международната общност трябва да се обедини, а не да влиза в сблъсъци по въпроса за ваксините, подчерта Ван", в отговор на въпрос, свързан с казаното от Макрон.

По време на онлайн форум на американския мозъчен тръст "Атлантически съвет" френският държавен глава каза вчера, че Пекин е разгърнал "ваксинационна дипломация" в няколко развиващи се страни, но без да предоставя прозрачна информация за ефикасността на своите ваксини.

"Това означава, че в средносрочен и дългосрочен план е почти сигурно, че ако тази ваксина не е подходяща, то тя ще улесни появата на нови варианти; тя въобще няма да подобри положението в тези държави", предупреди вчера Макрон.

Досега Китай е одобрил в края на декември само една от ваксините си, разработена от лаборатория "Синофарм", за която твърди, че е 79 на сто ефикасна.
Но от миналото лято Пекин беше започнал спешно да ваксинира някои "рискови" групи, като дипломати или студенти, заминаващи за чужбина.

Освен продукта на "Синофарм", друга ваксина - на лаборатория "Синовак", беше тествана в голям мащаб в няколко държави, по-специално в Бразилия, където беше отчетена обща степен на ефикасност от 50,38 на сто.

По отношение на Бразилия Макрон вчера говори за положението в столицата на щата Амазонас - Манаус, където нов щам на коронавируса вече е доминиращ. Макрон каза, че Бразилия, вероятно е добър пример за това какво може да се случи, визирайки ситуацията в Манаус, където има заразени ваксинирани и нова форма на COVID-19.