Президентът Румен Радев наложи вето над приетите миналата седмица промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Това са измененията, които кметицата на София Йорданка Фандъкова припозна след приемането им, заедно с гравния архитект на столицата Здравко Здравков. 

Държавният глава се мотивира, че въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица. Въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти, се казва в съобщението за ветото.

„Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес. Вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти“, се казва още в мотивите на президента.

Преди дни и от Камарата на архитектите в България поискаха от президента да наложи вето на промените в ЗУТ. Според бранша текстовете ще доведат до правен хаос, а някои от тях са противоконституционни и ще вкарат граждани и инвеститори в съседски войни. Според архитектите новите законови разпоредби ще спъват нови строителни проекти, защото разтоварват общините и занапред вместо тях инвеститорите трябва да прилагат регулация за улиците, т.е. да гарантират, че по протежението им няма неотчуждени частни имоти. Това ще се изисква, за да получат разрешение за строеж.

„Основното нещо, срещу което се обявяват архитектите, е, че общините се освобождават от основното си задължение да прилагат задължително регулация за разрешение на строеж, да отчуждават, като това се прехвърля върху собствениците и строителните предприемачи", мотивира се арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България.

Спорният текст гласи - „разрешението за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпът до строежа“. 

Въпросните текстове, припознати от Фандъкова, се появиха между двете четения на законопроекта - внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков

Архитектите определиха като „популистка“ поправката, която разрешава строителство без проект под предлог, че ще се облекчава административната тежест.