Редица "скрити вратички" в Закона за устройство на територията са закрити от нови промени, приети вчера в парламента, обяви днес кметицата Йорданка Фандъкова.

Основно е вече задължителната улична регулация, която е нужна за издаване за разрешение на строеж. Това според кметицата и екипът й въвежда повече отговорност и координация, особено в новите квартали. Там строителството е повече и има възможности улици да стават частни имоти и собственици да си ги затварят легално за своя употреба. 

"Такива случаи не са изключение заради липсата на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като “Витоша ВЕЦ Симеоново”, “Манастирски ливади”, “Малинова долина”, “Кръстова вада”," обясни кметицата.

Промени предвиждат и при сгради с над 10 метра височина преди въвеждането им в експлоатация да се извършват благоустройствени дейности и настилки по ред и обем, определен от общинските съвети.

"Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност както за тях, така и за гражданите", обяви Фандъкова.

Тя остро разкритикува опозицията в лицето на БСП, защото не подкрепила функционални мерки, а вместо това заблуждават хората с временни такива като строителен мораториум.

"Това са легитимни, реални решения на проблемите, проблеми, които коментираме постоянно, особено силно в предизборни компании. От БСП предпочитат да подвеждат хората, въпреки че техните кметове поставят остро самия проблем", завърши кметицата.