Едва осъдила критика на Кремъл Алексей Навални на 3 и половина години трудов лагер за нарушение на режима на условна присъда, Русия днес пак го съди - този път за клевета.

Съдебното заседание съвпадна с началото на посещението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Русия. Очаква се Навални да бъде в центъра на разговорите му с руския външен министър Сергей Лавров. От Европейската служба за външна дейност (ЕЕСВД), оглавявана от Борел, обявиха предварително, че са в контакт с екипа на опозиционера, за да видят какви са възможностите за среща с него.

Тъжител срещу опозиционера е ветеранът Игнат Артьоменко. Той се е почувствал оклеветен от коментари на Навални по адрес на видеоизявление, в което Артьоменко подкрепя промените в руската конституция, предложени от президента Владимир Путин.

Това е едно от многото дела, водени в Русия срещу Навални. През август то беше прекъснато, докато опозиционерът се лекуваше от опит за отравяне в Германия. Сега е подновено в Бабушкинския съд и тъжителят участва в заседанието по видеокоферентна връзка. Присъстват дипломати от Великобритания и Франция, отбелязва РИА Новости.

Тя припомня, че обвинението е било по член, който преди не е предвиждал лишаване от свобода, но в края на миналата година Путин е подписал федерален закон за увеличаване на наказателната отговорност за клевета в интернет. Сега тя е  престъпление, което се наказва с глоба от 1 милион рубли (€11 132, BGN21 707).

На 2 февруари т.г. Симоновският съд в Москва осъди Навални да излежи ефективно условна присъда, издадена срещу него през 2014 г. по обвинение в измама. Европейският съд за правата на човека беше определил тази присъда като незаконна и беше наредил на Русия да изплати обезщетение на Навални.

Делото заведе Федералната служба за изпълнение на наказанията, според която Навални е нарушил изискването през петгодишния изпитателен срок да се явява редовно за регистрация пред властите. Съдът не прие възражението на защитата, че Навални не е можел да прави това, докато се е лекувал в Германия.

Навални се върна оттам в Русия на 17 януари и беше арестуван веднага.

Подсъдимият не се призна за виновен

Днес Навални отказа да се признае за виновен в клевета срещу Артьоменко, ветеран от Великата отечествена война, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Не, разбира се, не се признавам", каза той по време на съдебното заседание. Навални добави, че не познава Артьоменко и никога не го е познавал.

Борецът срещу корупцията е обвинен в разпространяване на лъжлива и оскърбителна информация за ветерана, който миналото лято защитил в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин.

В Туитър и Телеграм Навални нарекъл участниците в този клип, сред които е и ветеранът, "позор за родината" и "предатели". 

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев нарече обвинението "произволно, неясно, противоречиво, противоречащо на нормите на действащото законодателство", посочва ТАСС. Според защитата в действията на подсъдимия липсва състав на престъпление, а изказванията му са имали оценъчен характер. Според Кобзев и самия Навални обвинението е политически мотивирано.