Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че е знаела предварително за изявлението на президента Румен Радев, направено официално на 1 февруари, че той и вицето му Илияна Йотова ще кандидатстват за нов президентски мандат на редовните избори за държавен глава наесен.

Това обяви самата Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на левицата, което освен това одобри имената на водачите на листи за парламентарния вот на 4 април. Тези имена ще бъдат предложени на Националния съвет за одобрение, както изисква уставът на партията.

Лидерката на социалистите започна с реакция на думите на държавния глава. Заради „спекулациите, които се развъртяха“. Тя обясни, че ще говори по още 3 пункта по темата - за времето, в което се случи президентският анонс, за формата и начина на издигане и номиниране за бъдещия вот за държавен глава, за съдържанието на речта на Радев.

„За времето на изявлението на президента смятам, че то беше необходимо точно в този момент - с ясна цел. А тя е да се спрат внушенията, че президентът ще прави партия, ще се явява на парламентарните избори. Той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега. Това е честна и открита позиция на държавния глава“, заяви Нинова.

За „формата и начина на номиниране“за президентския вот тя заяви:

„И двамата сме на едно мнение - този въпрос ще се решава след парламетнтарните избори“

На уточняващ въпрос колко дълго социалистите ще оставят Румен Радев „да чака“ дали ще получи подкрепа от БСП, на фона и на собствените му думи, именно социалистите имат право първи да кажат мнението си, защото го издигнаха за първия му мандат, Нинова каза само, че това ще се случи „възможно най-скоро след парламентарния вот“ и припомни, че БСП си има устав и вътрешни правила за номинации за избори. 

Преди ден евродепутатката от БСП Елена Йончева публично разкритикува лидерката Нинова, че не е реагирала на президентския анонс на битка за втори мандат заедно с Йотова. Преди това лидерката няколко пъти в медийни участия отказваше да даде отвовор дали БСП ще застане зад Румен Радев на изборите наесен, или не - под предлог, че има партийни правила за изборни номинации.

По четвъртата точка - на съдържанието на президентското обръщение, лидерката на соцпартията обобщи, че Радев е поставил на дневен ред неща, които говори от самото начало, свързани с принципи за промяна на порочния начин на управление на Бойко Борисов.

„Това за нас не са декларации, за БСП това са реални действия в последните 4 години, с много изстрадани битки. Президентът заяви отново своята  позиция срещу задкулисието и безпринципните договорки. Ние застанахме срещу това още преди 4 години, когато отказахме да участваме в голяма парламентарна договорка за постове, за пари за малцина от БСП, в ущърб на морала и гражданите.“

(Припомняме, че непосредствено след парламентарния вот през 2017 г. и преди формирането на управленската коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се заговори за предложение към Нинова от страна на ГЕРБ тя да оглави Народното събрание. Предложения от ГЕРБ да станат министри е имало и към членове на БСП - например към Деница Златева, която беше служебен министър по европейските теми в кабинета, назначен от Румен Радев, и към онзи момент бе в тясното ръководство на социалистическата партия - б.р.) 

Корнелия Нинова добави, че в последните 4 години се е провела и вътрешнопартийна политика за прочистване на партията от хора, които биха застанали на страната на описаните от нея „задкулисни договорки“. Имена не спомена.

Тя припомни, че Румен Радев е заявил отново позиция срещу лобисткото законодателство и корупционните практики. И изброи как БСП сериза Конституционния съд и разобличава подобни опити на управляващите. Освен това БСП е „за“ това гражданите да участват във вземането на решения и като пример даде прекия вътрешен избор, чрез който тя бе избрана за водач на партията от всички нейни членове.