Няколко дни, няколко милиарда долара, една компания, която никога не е предполагала, че ще се превърне в център на вниманието за глобалния финансов пазар, една камара малки търговци аматьори и едни много, много бесни огромни хедж фондове. Това накратко е историята на спекулативната война, която тези дни владее съзнанието на огромна част от света, дори на хора, които никога не са си представяли, че могат да се интересуват от борсовия живот. 

Драматичното развитие на събитията обаче отвори кутията на Пандора, която този път изпрати не болести, а гняв. Гняв, роден в решения, които показаха, че големите ще останат големи, защото имат влияние и власт, недостъпни за обикновените. Гняв, който, ако бъде канализиран, може да превърне историята с акциите на GameStop в разделителна линия за години напред. Разказваме надолу. 

Какво се случи? 

GameStop е голяма американска компания, родена и израснала в Тексас, която се занимава с физическата продажба на компютърни игри. Фирмата има хиляди офиси в цялата страна и е една от тези, които са листвани в големия технологичен индекс NASDAQ. Очаквано обаче пандемията и платформите за онлайн теглене на игрите забавиха растежа и бавно подкараха колата на GameStop към нейния очакван край. 

Това, разбира се, е прясна кръв, пролята в океана, а големите акули - хедж фондовете, веднага я надушиха. Започна нападението. Масова игра на къси позиции, които допълнително натиснаха акциите надолу. Сега е време за обяснения. Какво е т.нар. къса позиция?

Ако вие сте инвеститор и смятате, че цената на акцията на дадена компания ще върви само надолу, играете именно тази къса позиция - тоест залагате, че ще продължи да пада. Технически това се случва по следния начин: вземаш назаем акцията на компанията и веднага я продаваш. Когато цената падне още повече, купуваш акциите и връщаш заема, но разликата остава за теб. Пример: тази сутрин акцията струва 10 долара. Заемаш 10 акции и ги продаваш за 100 долара общо. Когато цената се срине до 5 долара, купуваш обратно тези акции и връщаш "заема", който вече струва 50 долара. Така разликата от 50 долара до 100 остава в твоя джоб. 

Именно това направиха и големите акули. Очаквано планът първоначално се изпълнява. Проблемът е, че хората стават алчни. Последва абсолютен фарсов спектакъл. Тъй като една акция може да бъде заемана много пъти, то играта на "алчност" направи така, че стойността на отворените къси позиции на GameStop надхвърли с поне 50% общите налични акции на компанията. 

Дотук всичко върви по план и акционерите в компанията вероятно се бяха заредили с по една много, много студена вода. Само че пазарите са вълнуващи, защото са за всички. А сред тези всички са едни много на брой момчета и момичета в един от подфорумите на сайта reddit. Там някой успява да забележи перверзията на настоящата ситуация и операцията "Да прецакаме акулите" започва. 

Както се досещате, щом има къси позиции, то значи има и дълги. Започва масово изкупуване на акциите на GameStop. От новите играчи няма никой с много пари, така че да промени тренда, но когато участват хиляди, играта се променя. Акцията на компанията започва да върви нагоре. 

В този момент в играта влиза и абсолютният и гениален "трол" Илон Мъск, който, забелязал какво става, туитва GameSTONCK (бел. ред. - stonck е нещо като "смърдя"). Крайният резултат е огромен скок на акциите на компанията и абсолютен нокдаун за фондовете, които са играли на късо. Защото, представете си го от предния пример, ако преди са заели акции за 100 долара, очаквайки после да дължат по-малко, сега те дължат по 1000 долара. Загубите са за няколко милиарда чиста американска валута. 

Затварянето на късите позиции, които фондовете са длъжни да предприемат, за да затворят загубата максимално ниско обаче, продължава да бута цената на акцията на още по-високо ниво. Така инициаторите на първоначалното обръщане на положението започват да генерират огромни печалби. 

Така накратко може да бъде описана тази невероятна история, в която, поне на полето на свободната търговия и пряката конкуренция, Давид победи Голиат. И го победи благодарение на интелект, инстинкт и хитрост. 

На терена на влиянието обаче Голиат има още какво да каже. 

Битката за смисъла на пазара

Разбирате, че големите акули не си падат много по това да бъдат "изстисквани" по този безпардонен начин, макар и да тръбят наляво и надясно, че капилизмът и свободният пазар са тяхното верую. В резултат започна истинска битка за регулирането на индивидуалните инвеститори и правото им на координирана атака. 

Най-големите американски медии обявиха играта на малките, но организирани търговци за чиста спекулация. NASDAQ заяви, че иска разследване и регулация, управителите на фондовете не спряха да обясняват как са незаконно "прецакани" и че това трябва да спре. 

Тази теория издиша по един основен показател. Спекулацията и незаконното сдружаване и търговия с вътрешна информация би важала в този случай, ако ставаше дума именно за хеджфондовете. Точно техните шефове могат да си напишат по един SMS как да играят. Само че индивидуалните инвеститори са се наговорили в публичен форум, до който абсолютно всеки, който поиска, може да получи достъп. Не е точно скрита комуникация, нали? 

Последният удар обаче дойде, както винаги можем да очакваме, с българска следа. Компанията посредник за индивидуални инвеститори Robinhood вчера спря възможността за търговия с акции на GameStop заради тяхната волатилност. Това, разбира се, обслужва единствено и само големите играчи и цената на акцията отново започна да пада. Смешното е, че Robinhood се маркетираше като "демократизираща" пазара и помагаща именно на малките играчи. 

Стигна се и до отделни съобщения, които твърдят, че Robinhood дори сама е затваряла позиции по акциите на GameStop, тоест, че е вземала решения за портфейлите на свои клиенти, без тяхното съгласие. 

Robinhood е съсобственост на българина от Варна Влад Тенев, който в момента е подложен на брутална атака от потребители и отделни играчи, които буквално заливат форумите на компанията с гневни съобщения. Стигна се и до шеги в негово сутрешно участие в американска телевизия. Много от гледащите пишат, че изглежда като човек, който е отвлечен от "акулите", и оправданията му не хващат "дикиш" от никого. 

Самият Тенев бе принуден да заяви, че решението на компанията не е взето под натиск от никого и че единственото им съображение е да предпазят потребителите си, които в огромното си мнозинство са неопитни, от волатилността на пазара. 

В резултат днес компанията на българина вероятно ще бъде изправена пред множество дела, а според различни източници тя вече е опитала да заеме стотици милиони от банките, за да подкрепи своята ликвидност. Отлив на потребители със сигурност ще има. Последните данни все пак казват, че Robinhood ще възстанови търговията заради натиска на хората.

Разбира се, има и ответни реакции, които могат единствено да будят смях за политически активните присмехулници. Например ултралявата конгресменка от Демократическата партия Александра Окасио-Кортес на практика подкрепи свободния пазар, а туитът ѝ бе подкрепен не от кого да е, а от ултрафен на Доналд Тръмп - Тед Круз. Феноменално. 

И социалната мрежа Facebook събра негативи днес, след като затвори групата Robinhood Stock Traders, в която над 175 хил. души обсъждат през последната седмица именно GameStonks скандала. Групата не е свързана официално с приложението Robinhood - просто е форум на потребителите й.

По-късно пък се появи акаунт, който твърди, че е служител в Robinhood. Според него всички в компанията знаят какво се е случило - Влад Тенев е получил нареждане от "Секвоя Капитал" (един от най-големите инвестиционни фондове в света) и директно от Белия дом да спре търговията с акциите. Разбира се, това е непотвърдена и спекулативна засега информация.

Още няколко часа по-късно пък Google започна своя офанзива. Над 100 000 потребители дадоха най-ниския възможен рейтинг на приложението, а компанията за търсене започна да трие такива оценки и върна обратно високата оценка на Robinhood. Засега обяснение може да се намери в правилата на "магазина", които по принцип са създадени така, че да предотвратяват т.нар. "бомбардиране от рецензии". Неприятни за собствениците рецензии. 

Правилата се променят

Каквото и да се случи обаче, ясно е, че ставаме свидетели на един от онези фундаментални моменти, в които пазарите се променят. Историческата игра на индивидуалните инвеститори показа, че свободната търговия вече не е запазена само за големите играчи от Уолстрийт, които пък показаха, че няма да пуснат кокала каквото и да се случи. 

Не трябва да забравяме, че именно големите играчи са големите печеливши от всички "количествени улеснения" на централните правителства, които печатат, за да се усвоява. Сега, когато бяха ударени, оплакванията започнаха да валят с километри в час. 

Забавното е, че именно платформи като Robinhood позволиха на малките да участват в игрите за напреднали. Сега отново тези платформи трябва да заемат последна позиция. Демократизация на пазара или вечна защита за тези, които са прекалено големи, за да фалират?