"София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната."

Това каза в сряда по бТВ директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Той обясни, че от няколко дни заболеваемостта в столицата е надхвърлила 120 на 100 хил. души.

„Това, което ни притеснява - започва плавното повишаване на хоспитализациите в София-град“, каза още д-р Пенчев и добави, че във вторник е имало заседание при здравния министър Костадин Ангелов с директорите на големите болници в столицата и е била обсъждана тази тревожна тенденция.

Пенчев уточни, че данните са „от вчера и завчера“. На въпрос защо, след като има показатели за плавно покачване на заболеваемостта, от 1 февруари започна отпускането на някои ограничения - заработиха моловете, фитнесите, залите, кината и т. н., той отговори: „Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация“.

Според него „отварянето е внимателно презицирано“. „Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации какво ще направим“, добави той. 

„Абсолютно.“ Така директорът на РЗИ в столицата отговори на въпрос дали е възможно връщане на някои от мерките обратно. 

„Зависим от цифрите и начина, по който ще се развие заболеваемостта“, добави той.

Пенчев беше уклончив по темата за отварянето на заведенията.

Той потвърди обаче, че по-големите ученици поетапно се връщат в училище от 4 февруари. Първите класове са 7., 8. и 12. Ще се следва ротационен принцип. Така 6. клас остава на практика още около месец неприсъствено.

Експертите още мислят дали ваксината на „АстраЗенека“ ще се прилага при хора над 55 г.

„Няма окончателно решение за ваксинацията на хората над 55 г. с ваксината на „АстраЗенека“.“

Това обясни по темата д-р Пенчев. По думите му, дали ще има някакви препоръки тя да не бъде слагана над определена възраст се обсъжда все още от експертите на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Ваксината беше одобрена за използване в ЕС в петък, но заради липсата на достатъчно информация и малкия брой участници във възрастовата група над 55 г. в клиничните изпитания на продукта, някои европейски държави вече излязоха с препоръки ваксината да не се поставя на възрастни хора. Последно във вторник подобно решение беше взето от Франция.

Д-р Пенчев реши да се позове на становището на Европейската агенция по лекарствата: „Ваксината е показана за активна имунизация при лица на възраст 18 и повече години. В клиничните изпитания повечето участници са били на възраст между 18 и 55 г. Тъй като при възрастовата група над 55 г. е набюдаван имунен отговор, както и въз основа на опита от други ваксини, се очаква да има защита и при тази възрастова група. Налична е надеждна информация за безопасността и при тази възрастова група.“

Вчера кратката характеристика и листовката на продукта бяха разпространени и на български език.

 
Как ще подходят здравните власти в България все още не е ясно. Страната ни очаква да получи 4,5 млн. дози от ваксината точно на „АстраЗенека“.

Един починал с британския вариант на вируса

Към момента има официално потвърдени от Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести 33 случая на т.нар. британски вариант на коронавируса.

 
От първия пул имаше 8 случая, които първи обяви на 22 януари проф. Тодор Кантарджиев, още 25 от общо 48 изследвани са били доказани при втория пул.
 
Д-р Пенчев добави, че директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов му е съобщил, че в лабораторията на спешната болница от 103 положителни проби 43 били с доказан британски вирус. Официални и окончателни данни има след изследванията на Националната референтна лаборатория.
 
Шефът на РЗИ в столицата отбеляза, че повечето от хората с новия вариант на коронавируса не са напускали скоро България. При по-голямата част от тях не се е стигнало до хоспитализация, но има и един починал.
 
Д-р Пенчев отбеляза като особена тревожна тенденция, че „на територията на София вирусът се подмладява“.
 
„За първи път средната възраст на новорегистрираните е под 50 години“, посочи той.

„Не мога да кажа, че съм допуснал грешка“

Пенчев, който трябваше да подаде оставка, след като с втори отрицателен тест отмени карантината на президента Румен Радев, на премиера Бойко Борисов и на министри (при различни случаи), а Борисов няколко дни по-късно се оказа с коронавирус, сега каза лаконично:

„Това беше моя лична преценка. Лично смятам, че това са неща, които в хода на работата човек се учи и подрежда по правилния начин.“

На въпрос добави: „Не мога да кажа, че съм допуснал грешка“.

Скоро след като беше освободен, той се върна като зам.-директор на РЗИ, а малко след това и го оглави, след като кратко заемащата поста титулярка се пенсионира.