Все по-често във фокуса на вниманието са новите варианти на коронавируса - британтският, южноафриканският, бразилският. При тях има промени в спайк протеина, с който вирусът се свързва с човешката клетка. Учените работят усилено, за да научат повече за тези нови варианти.

Какво трябва да се изясни

- Дали тези варианти се разпространяват по-лесно от човек на човек

- Дали причиняват по-леки или по-тежки симптоми

- Дали могат да бъдат засичани от прилаганите сега тестове

- Дали реагират на лекарствата, които сега се прилагат при лечението на COVID-19

- Влияят ли върху действието на прилаганите ваксини

Какво знаем

Вирусите постоянно се променят чрез мутации и нови варианти е очаквано да се появят с течение на времето. Понякога тези версии много бързо изчезват. В други случаи се оказват сравнително устойчиви. Последните варианти, които се появиха, будят доста притеснения. Те доведоха до нови локдауни, ограничения в пътуванията, все повече страни затварят границите си, а правителствата се опасяват от нова, по-тежка вълна на епидемията. 

Британски вариант

Във Великобритания през есента на м. г., през септември м. г. по-точно, беше идентифициран вариант, наречен B.1.1.7. Той се разпространява по-лесно и заразява по-бързо от другите версии. През януари 2021 г. експертите в Обединеното кралство докладваха, че той може да бъде свързан и с увеличения брой на смъртни случаи в сравнение с други варианти на вируса. За да се твърди това обаче с по-голяма сигурност, са необходими много повече проучвания.

След Великобритания т. нар. британски вариант беше регистриран в много държави и в Европа, и по света. И в България беше съобщено на 22 януари, че са потвърдени първите проби от него.

Кога за първи път беше открит

Във Великобритания и по-специално в Лондон и близкото графство Кент, още през септември. Понякога го наричат и варианта "Кент". Бързо се разпространява в редица страни по света.

Какво го отличава

Смята се, че е много по-заразен. Първоначални проучвания сочеха около 70 на сто. Според по-скорошни оценки от Великобритания заразността му е по-скоро между 30 и 50 на сто.

Преди дни британският премиер Борис Джонсън въз основа на изследвания, чиито резултати обаче се нуждаят от още потвърждения, предположи, че вероятно е и по-смъртоносен. Данните дойдоха от математици, които сравняват процентът на смъртни случаи при хора, заразени с новия вариант и с по-старата версия на коронавируса. Предположението е, че новият вариант на вируса може да е с 30 на сто по-смъртоносен. Например при 1000 60-годишни заразени със стария вариант 10 може да се очаква, че ще починат. Но при новия вариант смъртните случаи биха били 13, дава пример Би Би Си. Данните за леталността, използвани в изследването, обхващат само 8 процента от общите смъртни случаи през периода на проучването и затова от Британската консултативна група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) уточниха, че резултатите "следователно може да не са представителни за общото население".

Ще действат ли ваксините

Има засега научен консенсус, че ваксините ще запазят ефективността срещу този вариант. С подобни становища излязоха производителите на двете одобрени засега ваксини в ЕС - на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна". 

Южноафрикански вариант

В Южна Африка беше регистриран друг вариант, наречен B.1.351 (познат и като 501Y.V2), който се е появил, независимо от британския B.1.1.7. Първо е засечен в началото на октомври 2020 г. За наличието му южноафриканските власти съобщиха през декември м. г. Смята се, че неговото разпространение е водеща причина за бума на нови случаи на инфекцията и ръста на хоспитализациите в Южна Африка. 

Преди дни от СЗО обявиха, че този вариант е довел до втората вълна на епидемията от коронавирус въобще в Африка. Над 175 хил. нови случаи и над 6200 са починалите на континента за последната седмица, като заразените са се увеличили с над 50 на сто в периода  от 29 декември 2020 г. до 25 януари 2021 г. в сравнение с предишните четири седмици. Смъртните случаи за месец са скочили с две трети. Южноафриканският вариант е регистриран вече в Ботствана, Гана, Кения, Коморските острови, Замбия, както и в 24 неафрикански държави.

Днес, 31 януари, Гърция съобщи, че този вариант е открит в Солун.

С какво е по-различен

Той има някои от мутациите, които се наблюдават и при британския вариант, също се разпространява по-лесно, но се смята, че има и по-съществени мутации в спайк протеина, за които учените се притесняват, че може да се отразят върху действието на ваксините. Няма доказателства засега, че е по-смъртоносен. Според Скот Готлиб, бивш директор на Агенцията по лекарства и храни на САЩ, цитиран от "Вашингтон пост", този вариант може да се окаже по-резистентен на терапии с антитела.

Към момента няма доказателства, които да сочат, че този вариант влияе върху тежкото прекарване на болестта. Има някои данни, които показват, че една от мутациите на спайковия протеин (мутацията E484K, която някои учени нарекоха "мутацията беглец") може да влияе на неутрализацията на някои поликлонални и моноклонални антитела, отчитат от Центъра по контрол и превенция на болестите на САЩ.

Ще му действат ли ваксините

Ваксините може да имат намалено действие срещу този вариант, но вероятно ще бъдат все пак ефективни, смята инфекционистът д-р Антъни Фаучи. От "Модерна" заявиха, че ваксината ѝ защитава срещу варианта от Южна Африка, но с важно уточнение, че антителата, които се създават от ваксината, са по-малко ефективни при неутрализирането на тази мутация в лабораторни условия. От "Пфайзер"/"Бионтех" представиха тяхно предварително проучване, че ваксината им ефективно неутрализира този вариант, както и този от Великобритания. Но и тук има уговорка, че ваксината е малко по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант.

Ваксините на "Янсен" и на "Новавакс" дават някаква защита.

В петък от "Новавакс" съобщиха, че ваксината им е с 89 на сто ефикасност. В клиничните проучвания са участвали и хора от Великобритания и Южна Африка. При британския вариант ваксината е установена 86 на сто ефикасност. При варианта от Южна Африка обаче е доста по-ниска - 60 на сто. От "Новавакс" уточниха, че веднага започват да работят по ваксина, която да осигурява по-голяма защита срещу южнаофриканската версия.

Бразилски вариант

Има трети вариант, който циркулира вече по света - известен като P.1 . Според някои учени тази версия буди най-много тревоги. Той за първи път е идентифициран в пътници, идващи от Бразилия, които са били тествани по време на рутинна процедура на летище в Япония, в началото на януари. Този вариант съдържа набор от допълнителни мутации, които могат да засегнат способността да бъде разпознат от антителата. 

За първи път за него е съобщено от Националния институт от инфекциозни болести в Япония в четирима пътници от Бразилия. Има доказателства, които предполагат, че някои от мутациите в този вариант могат да засегнат неговия антигенен профил и предаването му, което да се отрази на способността на антителата, които са се появили от предишна естествена инфекция или чрез ваксиниране, да разпознават вируса. Това показва скорошно изследване в нов клъстър в Манаус, който е най-големият град в района на Амазония, където този вариант е бил регистриран в 42 на сто от пробите, секвенирани в края на декември. В този район приблизително 75 на сто от населението е било заразено със SARS-CoV2 и е минало през коанивурсната инфекция към октомври 2020 г. Предполагало се е, че може да се говори за стаден имунитет там. Но от средата на декември в региона има бум на случаите. Какво се случва? Появата на този вариант буди притеснения в две посоки - потенциално увеличение на заразността му и склонността на  SARS-CoV-2 за реинфектиране на индивиди като избягва антитела, създадени при естествено преболедуване или чрез ваксинация..

С какво е по-различен

Този вариант има дузина изменения, някои от които са открити на спайк протеина. Заради това изследователите смятат, че този вариант е по-заразен. Има и някои ранни доказателства, че антителата може да не разпознаят P. 1, което отваря вратите за повторно заразяване.

Учените се опасяват, че мутациите помагат на вируса да отбегне антителата или да не е разпознат от тях. Мутациите дават на вируса нещо като шапка невидимка.

Ще действат ли ваксините

Няма силни доказателства към момента, че ваксината няма да действа срещу вариант, идентифициран в Бразилия. Но учените проверяват и възможността този вариант да избягва антителата, което ще окаже влияние върху ефективността на действащите ваксини.

"Модерна" вече съобщи, че ще започне създаването на нова ваксина, проектирана за подобен вариант, ако се окаже, че има нужда от обновяване.

Всички тези три варианта на короновируса към момента изглежда, че се разпространяват по-лесно и бързо от останалите, това може да доведе до повече заразени. С нарастването на броя на инфектираните ще се увеличи и натискът върху здравната система, ще нарасне броят на хоспитализираните, а потенциално това ще доведе и до повече смъртни случаи.