Основателят на „Амазон“ Джеф Безос се оттегля като изпълнителен директор на собствената си компания. Това се случва 30 години след като най-богатият човек в света (напоследък в конкуренция с Илон Мъск) стартира бизнеса си в своя гараж, съобщи Би Би Си. 

Безос ще бъде вече само председател на борда на директорите на търговско-технологичния гигант. По думите му този ход ще му даде време и енергия и ще му позволи да се фокусира върху останалите си начинания. 

Бизнесменът ще сдаде най-високия пост в „Амазон“ на Анди Джаси, който до момента ръководи облачния компютърен бизнес на мегакомпанията.

Промяната ще се случи окончателно през втората половина на 2021 г.

„Да съм начело на „Амазон“, е огромна отговорност, изтощаващо е. Когато имаш такава отговорност, е много трудно да отделиш внимание на каквото и да било друго“, заяви Безос в писмо до служителите на „Амазон“ днес. 

„Заставайки начело на борда, ще остана ангажиран с важните инициативи на „Амазон“, но освен това ще имам време и енергия, от които имам нужда, за да се фокусирам върху проекти като Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, „Вашинтон пост“ и други мои страсти“, добавя най-богатият бизнесмен. 

„Никога не съм бил по-енергичен, не става дума за пенсия. Много съм ентусиазиран от влиянието, което смятам, че всички тези проекти могат да имат“, се казва в посланието му. 

57-годишният Безос е начело на "Амазон" от старта й - като онлайн книжарница през 1994 г. Към днешна дата в компанията работят 1,3 милиона души по целия свят. Състоянието на милиардера е 196,2 млрд. долара - според изчисленията на сп. "Форбс". През 2020 г. "Амазон" бележи отгромен ръст, след като пандемията стимулира онлайн пазаруването. Според отчетите "Амазон" отчита продажби за 386 млрд. долара, което е с 38% повече от 2019 г.

Печалбите почти са се удвоили - до 21,3 млрд. долара за изминалата година.

„Когато погледнете финансовите ни резултати, това, което виждате, всъщност са дългосрочните кумулативни резултати от изобретателността. В момента „Амазон“ е по-креативна отвсякога, което прави момента подходящ за преход“, заяви Безос. 

Промяната на върха на „Амазон“ идва, след като Безос застана трайно под прожекторите. Той претърпя публичен развод, превърна се в мишена на синдикални активисти и защитници срещу неравенството. Милиардерът пренасочи част от парите си в други бизнеси - като компанията за проучване на космоса Blue Origin и авторитетния „Вашингтон пост“. 

Самата компания „Амазон“ е изправена пред немалки предизвикателства - като все по-голям контрол от страна на регулаторите заради монополно положение. А доминацията на гиганта в облачните услуги е все по-оспорвана от други технологични фирми - като „Майкрософт“ и „Алфабет“ - компанията майка на „Гугъл“.

Така решението на Безос да се оттегли от оперативното управление на компанията си не е изненада, пише Би Би Си. След новината за оттеглянето на Джеф Безос от върха финансовият директор на „Амазон“ Брайън Олсавски заяви: 

„Джеф не си отива, той ще си намери нова работа. Бордът е суперактивен и важен в историята на успеха на „Амазон“.