Частната космическа компания SpaceX загуби втора прототипна ракета Starship след успешно излитане, но неуспешно кацане снощи.

Това е вторият тестови полет на прототипа, като през декември компанията тества по-ранна версия - SN8, която също се взриви при кацане. Новата версия SN9 достигна над 10 км височина, но приземяването отново се оказа проблем.

Хората на Илон Мъск обаче са оптимисти - целта на тези тестове е именно да се установят проблемите и кацането е част от предизвикателствата. Добрата новина от вчерашния полет е успешното излитане и контрол, подчертава главният инженер Джон Испръкър. Това е едва втората ракета от този тип, която тестват в полет.

За Мъск Starship е основният приоритет на SpaceX в момента. Целта е ракетата да пренася товари, или до 100 души за мисии към Луната и Марс.

Въпреки оптимизма на екипа на SpaceX, Федералната администрация по полетите в САЩ ще направи разследване на тестовия полет. Още през декември те заявиха, че компанията не е предприела максималните мерки за безопасност при полета.