Дипломат от българското посолство лично следи днес делото срещу критика на Кремъл Алексей Навални, което започна в Московския градски съд, каза пред Клуб Z Иван Димов, медиен съветник на външната министърка Екатерина Захариева.

Българският представител не е сам. В съда са около 20 представители на посолства, включително от мисиите на САЩ, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Освен адвокатката на опозиционера Олга Михайлова тук да го подкрепи е и съпругата му Юлия, която полицията арестува в неделя за участие в неразрешен протест с искане за освобождаването му.

Районът около съда е блокиран от полиция за борба с масови безредици и специалните части ОМОН, има затворени улици. Силите на реда вече започнаха да арестуват привърженици на Навални, които се събират около съда, предаде Ройтерс. Според правозащитния интернет портал ОВД-Инфо към 12 часа българско време бяха арестувани 127 души.

Мерките за сигурност около залата на съда са впечатляващи. Снимка АП / БТА

Навални е обвинен, че е нарушил условията на тригодишна условна присъда за измама издадена срещу него през 2014. Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска тя да бъде заменена с ефективна. Предварително беше известно, че прокуратурата подкрепя това искане, предаде АФП.

Службата твърди, че Навални многократно е нарушил изискването през изпитателния срок да се явява за регистрация пред властите. Според тях той многократно е бил в нарушение през първата половина на миналата година както и докато се е лекувал в Германия след опита му за отравяне миналия август в Сибир. Заради лечението си той е бил освободен от задължението за регистрация от края на август до края на октомври, твърди службата.

Навални се върна от Германия в Русия на 17 януари и беше веднага арестуван. Като мярка за неотклонение е задържан под стража до 15 февруари.

След ареста му десетки хиляди негови привърженици в цяла Русия протестират с искането той да бъде освободен. Правителството забрани демонстрациите и миналата неделя властите задържаха над 5000 участници в тях. Арестувани бяха съпругата на Навални, брат му и най-близките му сътрудници.

Въпреки това привържениците на опозиционния лидер днес са готови за нова протестна акция пред сградата на съда. 

Вчера руските законодатели одобриха закон, който задължава операторите на социални медии и приложения в интернет да блокират призиви за неразрешени протести.

Захарова: Колективният Запад се саморазобличи

Присъствието на чуждестранни дипломати на процеса срещу Навални е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и натиск върху съдията, написа днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
 
Тя каза в социалнана мрежа, че "дипломатите по традиция подкрепят в съдилищата граждани на страните си".
 
"Това обаче вече не е просто намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. Това е саморазобличаване на неблаговидната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите му за възпиране на Русия. Или е опит за психологически натиск върху съдията?", написа Захарова.

Как передают информационные агентства, в Мосгорсуд, где на выездном заседании Симоновского районного суда будет...

Публикувахте от Maria Zakharova в Вторник, 2 февруари 2021 г.

Кремъл: Ще е глупаво ЕС да обвърже отношенията си с Русия със съдбата на Навални

Кремъл изрази днес надежда, че ЕС няма да допусне "глупостта" да обвърже бъдещето на отношенията си с Русия със съдбата на задържания опозиционер Алексей Навални, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Надяваме се, че никой няма да допусне глупостта да обвърже перспективата на отношенията Русия-ЕС с един пребиваващ в ареста", заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков.

Върховният дипломатически представител на ЕС Жозеп Борел пристига на тридневно посещение в Москва в четвъртък и настоя да се види с Навални. ЕС критикува Русия за репресиите срещу Навални и негови привърженици.

"Ако той (Борел) носи твърдо послание, нашият министър (Сергей Лавров) ще му отвърне също толкова твърдо", каза Песков.

Той заяви, че този въпрос зависи от следователите и съда, но запита на какво основание Борел би посетил Навални.

"Той не му е роднина, не му е познат, никакъв не му е", каза говорителят.

Песков подчерта, че ситуацията с Навални е тема, по която Русия няма да се вслушва във външни изявления, предаде ТАСС.

"Готови сме последователно и търпеливо да обясняваме всичко, но не възнамеряваме да реагираме на поучаващи изявления и да ги вземаме под внимание", каза той.