Руският опозиционен лидер Алексей Навални се обърна към руснаците с писмо, публикувано на сайта му, в което ги призовава на масови протести срещу президента Владимир Путин. Дисидентът го сравнява с хлебарката от приказката на Корней Чуковски, която се опитвала да сплаши животните в гората, че ще ги изяде.

Властите в Русия вземат строги мерки за сигурност срещу заради очакваните и днес протести, които не са разрешени от тях. Досега те арестуваха над 4000 участници. Според най-ранните данни само днес арестуваните са вече над 1000. Най-много са в Москва (142). Следват Владивосток (113), Новосибирск (93) и Красноярск (91), предаде руският бизнес портал РБК.

Навални призовава руснаците да преодолеят страха. По думите му е достатъчно 2 на сто от 100-те милиона, гледали видеото му за двореца на Путин край Черно море, да излязат на улицата.

"Поздравявам и прегръщам всички, които са разбрали тази проста математика и са излезли в събота, като си спомнят правата и забравят страховете си", пише той. "Излез, не се страхувай от нищо. Никой не иска да живее в държава, в която царуват тиранията и корупцията. Мнозинството е на наша страна. Да го събудим".

Ето и целия текст на писмото на български:

Здравейте. Това е Навални от "Матроска тишина"*. В килията ми има телевизор. Телевизията накратко каза, че в събота в няколко града се провеждат малки митинги. Американското посолство примамило тийнейджърите там, използвайки "фалшификати от "Тик-ток". Струва ми се, че изобщо не е било така.

Сега искам да кажа две важни думи: Корней Чуковски.

Като дете всички сте чели стихотворението му за ужасната хлебарка, която крещи и мърда мустаците си. По този начин хлебарката покорила всички животни в гората. Те се изплашили: Ами ако тя наистина ни изяде?

Това е много точно описание на случващото се сега в Русия.

Хлебарката от приказката погалила позлатения си корем и казала на животните: „Доведете ми, животни, вашите деца, ще ги изям днес на вечеря“. Животните припаднали от ужас. Въпреки че дълбоко в себе си те разбирали, че хлебарка не може да изяде хипопотам. Дори и малък.

Сега шепа крадци, които са облекли униформи, еполети и пагони, поставили своя Цар-Дюкян** на трона, обявяват на 150 милиона души: „Ние сме тук законът. Всичко, което не харесваме, се обявява за незаконно. И ще вкараме всички, които са срещу нас, в затвора “.

И хората се страхуват. Те се покланят на Дюкян, въпреки че дълбоко в себе си разбират: не можете да вкарате всички в затвора.

Разследването за двореца на Путин вече е гледано от 100 милиона души и 2 процента от тези зрители, ако излязат на улицата, ще бъдат достатъчни, за да дойдат на себе си постоянни членове на аквадискотеката. Веднага ще спрат да мърдат заплашително мустаците си.

Поздравявам и прегръщам всички, които са разбрали тази проста математика и са излезли в събота, като си спомнят правата и забравят страховете си.

Излез, не се страхувай от нищо. Никой не иска да живее в държава, в която царуват тиранията и корупцията. Мнозинството е на наша страна. Да го събудим.

Ваш Алексей Навални.

___________________________

*Затворът, където властите държат дисидента сега. Той трябва да остане там до 15 февруари по решение на съда.

**Оригиналната руска дума, употребена от Навални, е "гульфик". Тя означава ушита от плат или направена от метал част на панталон, която обвива мъжкия полов орган и е характерна за средновековните и ренесансовите облекла. Образът съдържа намек за опита за отравяне на Навални с нервнопаралитичния агент новичок. Най-голяма концентрация от него е намерена по бельото му в областта на гениталиите.