555 237 619 евро. Толкова излиза Лионел Меси на "Барселона" за четири години по силата на договора между двете страни, подписан през 2017 г. Това е последният контракт на звездата (засега) с клуба. Той изтича през юни и ако Лео не подпише нов, ще си тръгне като "свободен агент".

Договорът е публикуван от в. "Ел Мундо" и ако стойностите са верни, това означава, че е най-големият в световния спорт.

Дори споразуменията на звездите на баскетбола, бейзбола и американския футбол отвъд океана не могат да съперничат с това на аржентинеца, като се имат предвид парите, заработени от него за четири години.

Във въпросните 555 милиона евро влизат фиксираната заплата на Меси, бонуси, имиджови права и данъците, които клубът дължи. Изданието подчертава, че някои детайли са спестени от редакцията.

Меси заработва по над 130 млн. на година. Твърди се, че той е получил 115 млн., само за да преподпише. Всеки сезон е сметката му влизат по 79 млн. като бонус "лоялност" - че е останал на "Камп Ноу".

Числата от договора на №10 се вадят на показ в интересни времена за Барса. Клубът е пред извънредни избори за президент, вече отложени веднъж заради пандемията. Новата дата е 7 март. Президентът Жосеп Мария Бартомеу подаде оставка през миналата година покрай разследване на прокуратурата за финансови злоупотреби, оставки на членове на Борда на директорите, неразбории в отбора, скандали с играчите, начело с Меси, и провали на всички фронтове на терена.

"Барселона" е пред фалит, независимо че преди дни "Делойт" за поредна година постави каталунския гранд на първо място в света по приходи във футбола.

Те възлизат на 706 милиона евро за последната година - спад от 834 млн., отчетени в предходния период.

В същото време дълговете в условията на коронакризата, ударила жестоко спорта, растат. За 2019-2020 г. те възлизат на 1,2 милиарда евро, според испански медии, позоваващи се на доклади. 

720 млн. от тях трябвало да се върнат в краткосрочен план. 266 млн. са към банки и други финансови институции и ако не бъдат предоговорени, трябва да се върнат до 30 юни.

Сред кредиторите е "Голдман Закс", която партнира на "Барселона" в плановете за реконструкция на стадион "Камп Ноу". Планираше се тя да излезе около 800 милиона евро, но проектът е замразен.

Според в. "Ел Периодико" през миналата седмица клубът е опитал да вземе кредит за 100 млн., с които да посрещне някои спешни разплащания. Като обезпечение били предложени постъпления от бъдещи изходящи трансфери.

Положението е много тежко, а приходи няма, тъй като стадионите са затворени, постъпленията от тв права са по-малко, търговията с фенски стоки не е така доходоносна.

Според някои информации за пет години (до лятото на 2020-а) в "Барселона" са изплатени 996 милиона евро за 35 новозакупени футболисти, като това са само трансферните суми. Повечето от тези играчи се провалиха.

"Ел Мундо" посочва, че безконтролните харчове, в които влиза и договорът на Меси, водят клуба към "разруха".