"Барселона" ще вземе важни решения, а някои вече са били "предизвестени и взети", обяви президентът на клуба Жосеп Мария Бартомеу след снощната катастрофа срещу "Байерн" (Мюнхен) в Шампионската лига - 2:8 на четвъртфинал в Лисабон.

Той отказа да ги обяви, но пресата в Испания ги тиражира вече от часове: раздяла с треньора Кике Сетиен, назначен само преди седем месеца, раздяла със спортния директор Ерик Абидал и неколцина играчи, промени в ръководството на клуба...

"Това наистина е тежка загуба, рече босът, също поставен под обстрел с искания за оставка и свикване на предсрочни избори. - Искам да поздравя "Байерн", който направи голям мач и заслужено продължава напред. Ние се представихме много под възможностите си. Това беше бедствие и ние сега трябва да вземем решения. Вече обмислихме някои от тях. Но днес (вчера, бел. ред.) не е време за решения. Извиняваме се на феновете, членовете на клуба и на всички барселонисти."

"Сега няма да кажа какви са решенията. Някои бяха предизвестени и вече взети, а други предстои да се вземат. Днешният ден е да ги отчетем. От утре (събота, бел. ред.) ние ще опитаме да повдигнем духа на нашите фенове, а решенията ще вземаме от следващата седмица", добави босът.

Снощи тимът беше посрещнат от запалянковци в хотела си в португалската столица и освиркан. Единствено Меси вдигна ръка, за да се извини. Фенски бяс очаква "блаугранас" и при завръщането у дома по-късно днес.

Виктор Фонт, който се обяви като кандидат да свали от поста Бартомеу догодина, призова за незабавно свикване на общо събрание. На същото мнение е и бившият президент на клуба Жоан Лапорта, който нарече сегашния №1 на "Камп Ноу" "страхлив, некомпетентен и неадекватен".

 Бартомеу

"Срам", е голямото заглавие на мадридския в. "Марка".

"Ас" и каталунският "Спорт" залагат на "Историческо унижение".

А "Мундо Депортиво" - приближен до клуба, излезе с "Краят на един срамен цикъл", визирайки свободното летене надолу в последните години и четирите поредни срамни отпадания в Шампионската лига след тежки поражения от "Ювентус", "Рома", "Ливърпул" и сега "Байерн".

Треньорският казус

Той бе заложен през зимата, когато след провала в минитурнира за Суперката на Испания в Саудитска Арабия Ернесто Валверде беше уволнен и заменен неочаквано с известния само във футболните среди в родината си Кике Сетиен. Уважаван специалист, но дали достатъчно подготвен за звездната съблекалня на "Камп Ноу"?

Междувременно Ерик Абидал даде интервю, в което заяви, че смяната на Валверде била неизбежна, тъй като той почувствал как наставникът е изгубил съблекалнята. Последва гневна реакция от страна на Меси и негови съотборници в профилите им в социалните мрежи. Мълчаливият и затворен аржентинец призова бившия си съотборник да не си измива ръцете с отбора, а да поеме отговорност за решение, което той е хората над него са взели.

Кике Сетиен даде вечеря на тима с идването си в града на Гауди, но това явно не помогна да си спечели симпатии. Междувременно величието Шави Ернандес на няколко пъти отказа. Той иска да започне начисто - след изборите за ново ръководство, за да знае с кого ще работи.

Сега за фаворит за наследник на Сетиен се сочи безработният в момента Маурисио Почетино, който беше спряган още зимата, след като "Тотнъм" го отпрати. Любопитно е, че като човек на градския съперник "Еспаньол" той бе казал в миналото, че по-скоро ще се върне в Аржентина и ще стане фермер, отколкото да поеме Барса.

Маурисио Почетино

Преди месец беше много по-предпазлив пред "Ел Паис" на същия въпрос. Отвърна, че вече няма да изрече подобно нещо, защото не иска да прояви арогантност, а освен това човек никога не знае какво може да му се случи.

Според каталунски медии Почетино наскоро е вечерял с Бартомеу. Ясно беше, че само спечелване на Шампионската лига може да спаси Кике Сетиен. А съдбата на Ерик Абидал също е повече от ясна.

Корупционният скандал

Или Барсагейт, както е известен.

"Барселона" има да решава много по-тежки казуси от кадровите в щаба. При въпросния бунт покрай интервюто на Абидал и смяната на Валверде клубът нае ПР агенцията I3 Ventures с цел да минимизира щетите от постовете на играчите с помощта на познати техники в социалните мрежи.

Това бе моментът, в който ръководството тръгна на хибридна война срещу собствените си звезди. Одит доказа, че за услугата са платени 980 000 евро, при условие, че за подобно нещо се дават по 120-150 хиляди на това ниво в бизнеса. Въпросните 980 хиляди пък са раздробени удобно на по около 200 000 на фактура, за да се избегне разглеждане от Борда на клуба, който по устав одобрява всяко плащане над тази стойност.

Тези разкрития бяха направени от подалия оставка вицепрезидент Емили Русо, който съзира корупционна схема. Заедно с него в ранната пролет си тръгнаха още шест директора, а Бартомеу обяви, че срещу Русо ще се води дело за неверни твърдения и уронване на престижа на "Барселона".

Финансова криза

Ако нямаше пандемия и глобална рецесия всичко щеше да е различно, но сега и това ще се отрази на процесите в "Барселона". Клубът се задъхва да плаща огромните заплати на своите асове - те направиха сериозни жертви в карантината. А преговорите по намаляване на заплатите за месеците, в които не се игра футбол, още веднъж скараха отбора и ръководството.

За пет години клубът е похарчил 996 милиона евро за 35 играчи - и то само като трансферни суми. Сред най-големите провали са Филипе Коутиньо, който като преотстъпен на "Байерн" снощи вкара два гола, Усман Дембеле, Паулиньо...

Сега "Барселона" има и млади звезди, но си остава застаряващ отбор. И един сериозен проблем - неясната съдба на Лео Меси, който още не е преподписал, а контрактът му изтича догодина. Спекулациите по тази тема са безброй и снощното крушение не помагат въпросът да бъде решен.

Та ако се питате как се стига дотам да паднеш с 2:8 и да изглеждаш безпомощен - ето как.

Футболният свят чака решенията на Бартомеу и Борда - предизвестените и новите.