Четирима души останаха по чудо невредими, след като снощи скали паднаха върху колата им на автомагистрала "Струма", предаде бТВ.

В момента на срутването автомобилат е минавал през засегнатия участък между 7 и 10 километър. 

"Карах в средна лента, излизайки от тунела, и падна скала върху мене", разказа пред телевизията потърпевшият Михаил Младенов. "Скалите се изсипаха върху нас. Минахме през някои от тях. Бяхме четирима в колата с две деца отзад".

Той каза, че камъните очевидно са се изсипали през дупка в мрежата, която по думите му е недостатъчно здрава, за да удържа скалната маса.

Екипи на предприятието "Автомагистрали" са обезопасявали мястото с часове, предаде бТВ. Предстоят обследване на ската и разчистване на пътя.

Алпинисти обследваха ската за опасност от нови свличания. Снимка БТА

Междувременно, БНТ съобщи, че разчистването на пътя през Искърското дефиле, близо да гара Елисейна, който беше затворен заради срутище, ще продължи поне до сряда.

Причината е рискът от нови срутвания, заради който се налага по-продължително проучване на нестабилния терен.

Движението в засегнатия участък е двупосочно в платното в посока към София

Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи в 9 ч. и 16 мин., че и двете платна на  автомагистрала „Струма“ между 7-ми и 9-и км са затворени и че се очаква движението по тях да бъде възстановено от понеделник, като обходните маршрути са през с. Мало Бучино или през прохода Владая. 

В 10 ч. и 40 мин. агенцията съобщи, че движението от 7-ми до 9-и километър на магистралата временно се осъществява двупосочно в платното в посока към София.

Румен Сечански, директор на Областно пътно управление - София каза пред Нова телевизия, че предпазната мрежа над тунела не е издържала, защото падналият скален къс е бил голям.

„Виждате какви са температурните аномалии, имаше обилни валежи. Паднаха градусите и водата замръзна. След това се е разтопила и е разширила фугите в скалите. Не се случват често свлачища. Точно тук не сме имали инциденти. Евентуално може да бъде усилена мрежата”, каза той пред телевизията.