Руското посолство в България излезе с остра позиция във фейсбук, насочена към американската мисия в страната ни. Поводът явно е изказване на съветничката на посолството на САЩ по въпросите на върховенството на закона Джесика Ким в онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб.

Тя определи корупцията като "дългогодишна ендемия" в България и посочи българските управници като отговорни по въпроса.

В изявлението на посолството на Русия се казва следното: 

"Обърнахме внимание на скорошното изказване на колеги от Посолството на САЩ в България за неспособността и липсата на политическата воля на българските власти да се справят с корупцията в страната.

Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България.

Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в "най-демократичните" страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от "украинското досие" на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?"

Отскоро Русия има нов посланик в България - Елеонора Митрофанова.

А Джесика Ким посочи, че „това, което липсва, е сигурността и увереността, че българите ще бъдат третирани еднакво от закона. Това е и това, което търсят външните инвеститори – въпреки природните си достойнства, чуждестранните инвестиции остават малка част от БВП на България“.