Една доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 (фармацевтичния клон на Johnson & Johnson) предлага защита от 66 на сто. Това съобщиха от компанията.

Международното проучване е извършено при имунизиране с една доза от ваксината, което ще направи прилагането ѝ далеч по-бързо и лесно. Досега влезлите в употреба ваксини се инжектират на две дози. 

Изпитанието е осъществено с 43 783 участници, във фаза 3.

Сред всички тях ваксината е показала 66 на сто ефикасност в предпазването от развиване на средни и тежки симптоми на COVID-19 28 дни след имунизацията. Началото на защитата се наблюдава от 14-ия ден, отчитат от компанията. Нивото на защита срещу средно тежки до много тежки случаи на болестта е 72 на сто в САЩ, 66 на сто в Латинска Америка и 57 на сто в Южна Африка 28 дни след имунизацията.

И една доза от ваксината действа срещу COVID-19, не толкова силно, колкото две дози, но създава достатъчно добра защита, отбелязоха от компанията.

Полезността на продукта скача до 85 на сто в предотвратяването на развитието на тежки състояние. Това показват данните от проучването от всички георграфски региони на света, 28 дни след имунизацията при хора над 18-годишна възраст.  Ефикасността срещу тежки форми на болестта расте с течение на времето, като в рамките на 49 дни няма нито един случаи на участник в проучването, развил тежки симптоми.

По-рано през деня от "Новавакс" съобщиха, че техният продукт има 89 на сто ефикасност. 

 
От Janssen сега са концентрирали усилията си, за да проучат каква ще е защитата при еднодозова и съответно при двудозова ваксина.
 
Ваксината на компанията е от т. нар. векторен тип - като се използват аденовируси (лек, безобиден вирус) като носител, чрез който да изпратят в човешките клетки генетичен код за изграждането на протеин. На този принцип се основават и ваксината на AstraZeneca, руската "Спутник", както и китайската.