Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Договорът, сключен от AstraZeneca с Еврокомисията, не е задължение.

Това заяви днес изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио пред германския вестник „Ди Велт“, предаде Ройтерс. Думите му са в отговор на въпроса за забавените доставки за ЕС.

Закъснялото решение на Съюза да сключи договор с  AstraZeneca месеци след Великобритания е означавало, че компанията няма достатъчно време да уреди проблемите и да създаде производствени линии с чуждестранните партньори.

„По принцип изоставаме с два месеца от там, където бихме искали да бъдем“, изтъква Сорио.

Вчера латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс предупреди, че страните от ЕС могат да заведат дело срещу AstraZeneca.

През август 2020 г. ЕК се договори да закупи от компанията 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19 за 750 милиона евро с възможност за допълнителни 100 милиона дози.

Три месеца по-рано Великобритания се договори за 100 милиона дози.

Паскал Сорио обаче твърди, че договорената с ЕС бройка не е задължителна:

„Това, което имаме в Европа, не е ангажимент, а са най-добри усилия. Причината да го кажем е, че тогава Европа искаше ваксините да й бъдат доставени горе-долу по същото време като на Великобритания, макар договорът да бе подписан три месеца по-късно.“

Тука има - тука нема среща

AstraZeneca отказа да участва в насрочената тази вечер среща с представители на ЕС, съобщиха източници от Еврокомисията пред „Политико“.

Това се случи няколко часа след публикуването на интервюто с Паскал Сорио.

Вместо участие в срещата от компанията ще отговорят писмено на искането на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду за повече информация.

Говорителката на ЕК Дана Спинант потвърди, че от AstraZeneca са уведомили, че няма да участват. Самият управителен съвет, съставен от представители на Комисията и на 27-те страни членки, ще проведе срещата си.

От AstraZeneca обаче обявиха, че не са се оттегляли от разговори с ЕС и че неин представител планира да се срещне с представители на ЕК по-късно днес в Брюксел, предаде БТА, като цитира АП.

След това съобщение източници от ЕК казаха, че ще има среща с компанията.

Коментари

Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

"Причината да го кажем е, че

"Причината да го кажем е, че тогава Европа искаше ваксините да й бъдат доставени горе-долу по същото време като на Великобритания, макар договорът да бе подписан три месеца по-късно.“" Смешник ! Причината е какво пише в договора, а не вижданията на някой си.

интереснооо

Както се вижда и тука,никой не е.ава ЕК,СЕ или ЕП,а ми се тръшкате,как СЕ бил посъветвал нещо си България за прокуратурата!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.