Няма нито една развита страна в света, която да е прилагала плосък данък като средство за стимулиране на икономиката и подобряване на жизнения стандарт. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна.

"Повече от учудващо е нежеланието на правителството на ГЕРБ вече цяло десетилетие да не променя наследената данъчна политика и по точно плоския данък. Той не носи положителни фискални, инвестиционни и социални ефекти за страната ни", заяви Гечев.

Той посочи и че у нас делът на бюджетните приходи от данъци върху доходите спрямо БВП е по-нисък от европейските страни с прогресивно данъчно облагане. И цитира данните, според които ГЕРБ поддържа през последните години дял на бюджетните приходи в БВП в границите на средно 35-37%, което е с около 10% по-ниско от осреднения показател за ЕС.

"При БВП от около 115 млрд. лева това означава 10 млрд. лева по-малко за здраве, образование, наука, публични инвестиции и по-достойно пенсионно осигуряване", каза Гечев.

Според него никакво покритие не намират и пропагандните твърдения на управлението за големи успехи в събирането на данъците.

"По данни на Министерството на финансите полузатвореният ресторантьорски бизнес през 2020 г. отчете същите платени данъци като преди епидемичния период през 2019 г. А пък премиерът Борисов и неговият Министерски съвет сами отчетоха 700 млн. лева неплатени данъци от организирана престъпна групи в хазартния бизнес, която очевидно успешно е инкорпорирала герои от регулиращи органи, министри и др. висши чиновници, които би следвало да са вече субект на правораздавателните органи", каза Гечев (в случая с хазарта и Васил Божков, ставаше дума предимно за такси, а не за данъци - б.р.)

Според него не са се потвърдили и пропагандните очаквания, че по-ниските данъци у нас ще привлекат чужди инвестиции.

"Точно обратното, в сравнение с периода преди въвеждането на плоския данък, преките чужди инвестиции са намалели над 8 пъти. Особено драматично е свиването им през последните три години, когато те фактически стават все по-малко от помощите които превеждат на своите близки българите от чужбина", каза Гечев.

Той констатира, че за последните 10 години държавният ни дълг е удвоен, а в периода 2017-2020 г. са изтеглени над 18 милиарда лева. Общото равнище на дълга наближава 40 млрд. лв.

"Кредитният рейтинг се отнася за възможността на държавата ни да изплаща своите дългове. Да, на този етап това все още не е сериозен проблем. Но ако тенденцията на масирано теглене на заеми не се обърне, скоро ще навлезем в дългова спирала. Още повече, че още от догодина имаме значими плащания по този дълг, поради настъпващи падежи на обслужването му. Не е ли очевидно, че влизането ни в Банковия съюз и чакалнята за еврозоната имат най-вече характер на предизборна пропаганда и на отклоняването на вниманието от зачестилите корупционни скандали. Защото с тези най-ниски икономически и социални показатели нямаме шанс да настигнем скоро страни като Швеция, Дания, Полша, Чехия и Унгария, които нито са, нито имат намерение да влизат в банкови съюзи и чакални за еврозоната", каза още Гечев.

И заяви, че БСП предлага прогресивно данъчно облагане, повишаване на дела на бюджетните приходи,  като данъкът от 10% ще остане за хората с ниски доходи. Социалистите искат и въвеждане на диференцирана ставка върху ДДС на лекарствата, медицинските услуги, на основни хранителни стоки, освобождаване от данък на младежите до 26-годишна възраст, намаляване на данъчните задължения на семействата с деца и др.

Гечев каза още, че потенциалът на Българската банка за развитие трябва да бъде увеличен и да бъде разширен нейния обхват на действие и подобряване на преференциалните условия на кредитиране на малки и средни фирми. Възможно е и участието на банката в по-големи инвестиционни проекти с особено значение за националното ни стопанство. Гечев заяви, че правителството на ГЕРБ безскрупулно използва ББР за предоставяне на преференциални и по същество рискови кредити на фирми и лица, тясно свързани с партийния елит на управляващите.

"БСП счита, че връщането към доказани модели на икономически политики на водещите страни от ЕС, възстановяването на правовия ред, изкореняването на корупцията и създаването на благоприятна среда за наши и чужди инвеститори ще позволи на страната ни да заеме достойно място сред европейските си партньори", обощи Гечев.