Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
"Отхвърляме логиката на „първи дошъл, първи обслужен“. Тя може да важи да кварталните месарници, но не и в договорите. И не в нашите договори за предварително закупуване.“
Така еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду коментира оправданията на изпълнителния директор на AstraZeneca Паскал Сорио. В интервю той заяви, че компанията не е имала време да създаде достатъчно производствени линии, тъй като Еврокомисията е сключила договор с нея след Великобритания.
 
Кириакиду припомни, че ЕК е подписала споразумение за авансово закупуване на продукт, който онзи момент не е съществувал и за който все още няма разрешение за европейския пазар. Целта на подписването е била именно да се гарантира, че дружеството ще изгради производствени мощности, които да му позволят да произведе необходимите дози веднага, след като получи разрешителното. Неизграждането е против буквата и духа на споразумението.
„Няма клауза за предимство в нашето споразумение. Няма и йерархия в четирите отбелязани в него завода. Два се намират в ЕС и два – във Великобритания“, отбеляза Кириакиду.
От ЕК имат намерение да защитят прозрачността на инвестициите си и вложените пари на данъкоплатците. И са готови винаги да се ангажират с компанията в разрешаването на всякакви неотложни въпроси. Комисията очаква залегналите в споразумението дози да бъдат доставени, каза още Кириакиду. Накрая тя предупреди всички компании, които се опитват да пренасочват другаде предназначени по договор дози за ЕС:
„Нека нито една компания не си мисли, че нямаме средства да разберем какво се случва. Молим всички да бъдат възможно най-прозрачни в информацията, която ни предоставят.“
336 милиона евро е сумата, за която ЕК е сключила договора с AstraZeneca, съобщи висш представител на Брюксел. Той не назова точното количество договорени ваксини поради конфиденциалния характер на договора. Дружеството обаче не е получило цялата сума, уточни източникът. Тя се изплаща на траншове и то в зависимост от резултатите от клиничните изследвания.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.