Управляващите от ГЕРБ, които до миналата седмица настояваха не друг, а ЦИК да напише правила за гласуване в извънредна епидемична обстановка, "гарантиращи живота и здравето" на избирателите и участниците в изборния процес, размислиха.

Депутати от партията редактират идеите си за промени в т. нар. извънреден закон, с които трябва да се уточни как се правят избори през 2021 г. в условията на пандемията. Първоначално планът бе на ЦИК да се прехвърлят повечето преки отговорности, само някои от които - като осигуряването на предпазни средства - да са споделена отговорност с правителството. Този подход обаче получи критики, най-вече от опозицията, въпреки че законопроектът бе приет на първо четене. 

Първата идея бе ЦИК да бъде задължена не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правилата за организация на изборите - на първо време парламентарните на 4 април,  в условията на пандемия. Здравният министър Костадин Ангелов дори заяви как едва след това здравните власти ще има здравен протокол по темата. От ГЕРБ остро критикуваха президента Румен Радев, когато по време на организираните от него консултации преди да обяви датата за вота поиска данни и план от министерството и Националния оперативен щаб как ще се гласува в извънредна епидемична обстановка. Управляващите "скочиха", че никой в света не знае как ще се развие пандемията до март-април, за да се напише такъв протокол. 

Въпросните консултации при президента бяха този месец. Междувременно днес правителството реши извънредната епидемична обстановка да се удължи до 30 април.

Сега между първо и второ четене на "извънредния закон", чрез който ще се уреждат изборните специфики в пандемията, за да не се отваря Изборният кодекс преди вота, ГЕРБ сменя философията по следния начин: 

"При произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес."

ЦИК въз основа на противоепидемичните мерки (въведени от здравния министър - б.р.) с решение определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация (в болница - б.р.) съгласно Закона за здравето."

С други думи - първо здравният министър казва как се пази животът и здравето, а след това ЦИК се заема с конкретиката по организацията в рамките на здравните правила - това вече предлага ГЕРБ с внесените днес редакции преди изтичането на крайния срок за представянето им. Решението на ЦИК ще може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Прави впечатление обаче, че не е записан срок, в който здравните власти в лицето на министъра трябва да въведат противоепидемичните мерки, свързани с изборите.

Министерският съвет пък ще е този, който ще трябва да организира и обезпечи с предпазни средства (маски, ръкавици, костюми, дезинфекция - б.р.) провеждането на вота и участниците в процеса, става ясно още от предложенията. Като средствата за това трябва да са отразени в план сметката за вота. В първоначалния вариант тази отговорност следваше да се сподели между правителството и ЦИК.

Според друга нова редакция в законопроекта, управляващите указват, че хората под карантина заради коронавируса ще могат да гласуват с подвижна урна - но ако подадат заявление за това до 3 дни преди изборния ден. Преди желаещите да бъдат вписани в избирателен списък за мобилна урна обаче ще има проверка дали действително са поставени под карантина - чрез справка в съответната регионална здравна инспекция. 

Тук също има известно отстъпление от първоначалния вариант на законопроекта. В него се предвиждаше пак ЦИК да изработи правилата - и за допускане на вот с подвижна урна за карантинираните, и за разкриване на секции за болните от коронавирус в лечебните заведения. Сега втората опция е отпаднала от текста. 

Остават опциите за допускане на намален брой на членовете на подвижни секции и зад граница - до трима. 

В новите предложения от ГЕРБ е дописано още, че предизборната кампания се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки (тоест според всички актуални заповеди на здравния министър по темата - б.р.), както и че ЦИК трябва да проведе разяснителна кампания за изборите насред пандемия. 

Предложения по темата, които като философия звучат като новите редакции на ГЕРБ, са внесени и от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. И в тях идеята е първо здравните власти - министър, щаб, главен държавен здравен инспектор - да приемат правила за опазване на живота и здравето на гражданите по време на избори. Тук обаче се появява и срок - това да се случи не по-късно от 60 дни преди изборния ден, предлагат от ДПС. И тук обезпечаването на мерките се възлага на Министерския съвет. По отношение на болните от коронавирус, настанени в болница, от ДПС предлагат да има отделна изборна секция, ако избирателите под изолация са повече от 10 на брой. И от ДПС са съгласни с намаления брой членове на секционни комисии зад граница - поне 3-ма. Настояват и да се запише в "извънредния закон", че предизборните мероприятия на закрито ще могат да се провеждат, като се спазват същите противоепидемични мерки, които и сега важат за театрите например (маски, дистанция, запълнен капацитет на залата до 30% - б.р.)

Припомняме, че на първо четене ДПС подкрепи предложените от ГЕРБ законови поправки, но обеща, че ще внесе редакции.

От БСП предложения няма. Социалистите обаче внесоха отделно законопроект за ремонт на Изборния кодекс. Дали той ще влезе в пленарната зала и кога - предстои да разберем, а дали ще се приеме - едва ли. 

А както Клуб Z писа, покрай изборните правила и "извънредния закон", депутати от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, намериха за подходящо да "пипнат" и текстове от Закона за хазарта. С мотива, че това е в полза на онези, които чакат решение за лицензите си за организиране на хазартни игри, след като властта реши да закрие Държавната комисия по хазарта и да прехвърли нейните отговорности на Националната агенция по приходите. 

 
Правната комисия в Народното събрание ще заседава в сряда по описаните дотук предложения. Очаква се окончателното гласуване на изборните правила в пандемия да е в тази пленарна седмица.