"Няма да откриваме топлата вода."

Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира дали се готви протокол, план от здравните власти за провеждането на изборите, след като вече е известна датата им - 4 април. При консултациите при президента Румен Радев здравният министър Костадин Ангелов, както и Кунчев настояваха да се знае кога ще е вотът, за да могат да предложат подробен алгоритъм от гледна точка на здравни изисквания по време на пандемия.

"Вече можем по-пълноценно да кажем при една такава работа какво трябва да се спазва", каза в понеделник Кунчев, който присъстваше при пристигането на новата пратка от ваксини на "Пфайзер/Бионтех".

И се разбра, че "ние няма да откриваме топлата вода, основното е носенето на лични предпазни средства, спазването на разстоянието и дезинфекцията основно".

"Никой няма да открие топлата вода, може да осигурим имунизация към подвижните секции, могат да попаднат членовете им приоритетно в групата на имунизираните, тези, които желаят. При спазването на най-елементарни изисквания при гласуване вотът не е по-рисков, даже по-нискорисков от посещение в затворен търговски център или събиране с хора", той.

Новата пратка с ваксината на "Пфайзер/Бионтех" вече е в страната. Тя пристигна тази сутрин на летище София. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България ще разполага с малко над 18 000 дози вместо 35 000. От логистичния център на летище София ваксините ще се разпределят до РЗИ-тата в страната.

Днес ще започне и реимунизацията с препарата. Втора доза от ваксината ще бъде поставена на първите имунизирани срещу коронавируса. Сред тях са здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Пролетния сезон, когато има повече доставки, ще можем да започнем масовите имунизации", смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Списъкът при личните лекари трябва да се направи 2-3 седмици преди самата имунизация, предположи той.

"Следващата седмица от "Модерна" идва нова пратка от около 4000 дози, в началото на февруари се очакват 35 хил. дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", а в средата на февруари - доставката от "Пфайзер" трябва да компенсира намаленото количество сега", съобщи шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Очевидно интересът към ваксината на "Пфайзер" е много голям и производителят се опитва да го удовлетвори", смята доц. Кунчев.