БСП внесе промени в Изборния кодекс, с които предлага въвеждането на видеонаблюдение в секционните комисии по време на броенето на бюлетините и публичен регистър на избирателите.

Според предложението на БСП във всяка секционна комисия трябва да има камера. Тя ще излъчва онлайн броенето на бюлетините. Записите от това излъчване се предават в районните избирателни комисии и ЦИК. Те могат да служат за доказателство пред съда (последното е особено интересно, като се има предвид, че сега и другите видеозаписи не са доказателство в съда по смисъла на НПК, б.р.).

Идеята на това предложение е повече прозрачност при броенето на бюлетините.

Според другото предложение на БСП ЦИК създава публичен регистър на избирателите. Всеки избирател може да бъде вписан в него по всяко време с писмено заявление. По този публичен регистър се правят избирателните списъци.

Това на практика е т.нар. активна регистрация. Целта на тази регистрация е да стане ясен истинският брой на избирателите, с което да се предотвратят възможни злоупотреби.

Днес БСП започна консултации с малки партии и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборите. В разговорите участват представители на АБВ, Комунистическата партия, партия "Свобода" и др. БСП предлага на тези формации организационна помощ и ксерокопия от протоколите за паралелно преброяване на резултатите в замяна на общи застъпници.

"Искаме да върнем доверието в институциите и в изборния процес. Това отблъсква хората. Това е голям въпрос в държавността. Избраните нямат достатъчно легитимност".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. И поясни,че има съмнения как ще бъдат проведени изборите, защото "ще ги правят ГЕРБ".

"Техни представители носят чували с бюлетини, инструктират как да се гласува, подменят протоколи", изтъкна Нинова.

И заяви, че единственото решение за отстраняване на възможни манипулации е масово гласуване.

"Гласувайте без страх. Не се поддавайте на внушения да не се гласува. Не е по-опасно, отколкото да отидеш в магазин. Вотът не е предрешен. Всеки глас е много важен", заяви Нинова.