Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В бъдеще всички компании, произвеждащи ваксини срещу COVID-19 в ЕС, ще трябва да изпращат предварителни уведомления винаги, когато искат да изнасят препарати в трети страни. Това няма да се отнася единствено за хуманитарните пратки.

Новината съобщи в специално изявление еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Поводът за решението е изненадващата според ЕК информация, постъпила от AstraZeneca. Британско-шведското дружество информира Брюксел, че ще достави в ЕС доста по-малко дози от предварително обявените.

Кириакиду припомни, че в момента препаратът на AstraZeneca е в последен стадий на одобрение от страна на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА). Ако всички изисквания са изпълнени, ЕМА може да даде разрешение за излизане на пазара на ваксината до края на седмицата.

„Този нов график не е приемлив за ЕС“, изтъкна еврокомисарят.

По тази причина тя изпратила писмо до компанията, в което задала „важни и сериозни въпроси“.

ЕС предравително финансира разработването на ваксината и производството й. И иска да види отплата.

„Съюзът иска да знае кои точно дози къде са произведени досега от AstraZeneca, дали са доставени и на кого“, каза еврокомисарят.

Тези въпроси са били обсъдени днес с компанията от съвместния управителен съвет на ЕК и 27-те страни членки. Отговорите, дадени от AstraZeneca, не са били задоволителни. Затова по-късно тази вечер е насрочена втора среща.

Кириакиду изтъкна, че ЕС настоява поръчаните и предварително финансирани дози да бъдат доставени колкото се може по-бързо. От Брюксел искат договорът с британско-шведско дружество да бъде изцяло изпълнен.

Същевременно ЕК е предложила днес на 27-те страни в управителния съвет да бъде създаден възможно най-скоро механиъм за прозрачност на износа.

Тъй като Комисията е подкрепила разработването и проиводството на няколко вида ваксини на обща стойност 2,7 милиарда евро, тя иска яснота по трансакциите и пълна прозрачност около износа на ваксините от ЕС.

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е разгоаряла с изпълнителния директор на AstraZeneca Паскал Сорио, съобщи говорителят на институцията Ерик Мамер. Тя потвърдила очакванията си, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС. Фон дер Лайен напомнила на Сорио, че Съюзът е инвестирал значителна сума именно за да бъде гарантирано, че продукцията ще бъде налична дори преди ЕМА да даде разрешението си.

Коментари

Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

Класическа цигания особено

Класическа цигания особено популярна и сред местните дюлгерски бригадки: "Тоя ми плати авансово, значи мога да го оставя да чака за да свърша работа на някой друг."

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.