Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. За целта, като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната.“

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след откриването на отделение по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Към момента обаче България твърдо остава на последно място по темпове на ваксинация сред страните в ЕС. Като според изчисления, публикувани в "Политико", ако не започнат да се слагат дневно с пъти повече ваксини, страната ни ще приключи с масовата имунизация към 2040 г. Здравният министър нееднократно вече е коментирал сегашните темпове като според него това е "дълъг маратон, като не е важно кой как ще пробяга първата отсечка от него".

В понеделник Ангелов отново увери, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани.

„Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, повтори той известна своя теза (Забавяне заради оптимизиране на производствени мощности имаше в доставките за ЕС на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех",  което се твърди, че започва да се преодолява - бел. ред.).

На въпрос за отварянето на заведенията, което към момента не се предвижда, министърът обясни, че при предстоящите разговори с бранша ще разчита на диалогичност и разбиране. Собствениците на заведения обаче настояват мерките да бъдат вдигнати от 1 февруари, а на 27 януари е обявен национален протест и марш за свободата. Говори се и за протестно отваряне на ресторанти, кафенета и клубове.

Днес на заседание при премиера Бойко Борисов стана ясно, че от здравните власти подкрепят разхлабването на ограничения за магазините в моловете, за фитнесите и различните танцови и т. н. зали.

В училище  се връщат поетапно от 4 февруари и по-големите ученици. В първата вълна ще са около 200 000  ученици, или 37,5% от учениците в класовете от 5-и до 12-и.

"Ще наблюдаваме какъв ще бъде резултатът спрямо нивата на заболяемост и смъртност и едва тогава ще се обсъжда смекчаване на противоепидемичните мерки в други сектори", стана ясно още от думите на Ангелов.

Здравният министър присъства на официалното откриване на отделението по хемодиализа в болница „Киркович“. Това стана възможно, след като миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души. Министерството на здравеопазването е осигурило средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

??????

ЗдравеОПАСНИ УЖ министре.. Преди ДВА дни ти се кълнеше и заричаше, че до края на АВГУСТ тази година ще имаме 2 МИЛИОНА ВАКСИНИРАНИ.. Пък сега - зависело от доставките... Що ти тогава не се чудеше - С ваксината на Астра Зенека - Майделова за България, с 60% ефективност, с 40% от 4,5 милиона ваксини, с по две дози за човек.. КАК ЩЕ ГИ НАПРАВИМ ТЕЗИ ДВА МИЛИОНА ваксинирани.. Ами то и преди два дни за 540 хиляди ваксинирани излизаше сметката.. Виж - БОЦнатите УЖ с ваксина - да те щяха да бъдат повече.. Ми то това е задачка за ПЪРВОКЛАСНИК, бе министре.. Дори не е за ПЪРВОКУРСНИК за изпит по социална медицина..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.