Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът на ЕС да започне да обсъжда включване на руски представители в новия си санкционен списък след изтичането на 30-дневния срок на ареста на опозиционера Алексей Навални.

Тази възможност е обсъждана днес на Съвет "Външни работи", съобщи след края му българският външен министър Екатерина Захариева. Тя бе в Брюксел на физическа среща с колегите си от страните членки на ЕС.

Мерките няма да бъдат насочени срещу държавата Русия, а само срещу конкретни лица, както предвижда санкционният режим за нарушаване на човешките права, уточни Захариева.

Днес налагането на санкции не е обсъждано. Между страните членки няма съгласие.

„Общото настояване на страните от ЕС е Алексей Навални да бъде освободен. Не считаме това като намеса във вътрешните работи на Русия“, изтъкна Захариева.

Повечето външни министри са били на мнение, че арестът на опозиционер номер 1 в Русия е още един знак за потъващото гражданско общество в страната и за действията на властите да възпират плурализма.

Министрите призоваха върховния представител нва ЕС за външната политика Жозеп Борел да отправи ясен сигнал при предстоящото си посещение в Москва през февруари. То трябва да бъде, че за да има Съюзът конструктивни отношения с Русия, посегателствата срещу опозиционните лидери трябва да престанат.

„Разбира се, бих бил щастлив да се видя с Навални“, отговори Борел на въпрос дали ще постави изрично искането си да се срещне с опозиционера, когато отиде в Москва. 

Той ще се опита да поддържа контакти с руското гражданско общество. Но припомни, че посещението му е по покана на руското правителство. Съвсем естествено обаче при разговорите дипломат номер 1 на ЕС ще иска да обсъди въпроса за Навални.

„Съветът ще действа в зависимост от ситуацията. Ще обсъждаме отношенията ни с Русия през март. Не споделям мнението, че когато нещата са зле, не трябва да говорим помежду си“, каза още Борел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.