Строежът на газопровода "Северен поток 2" бе възобновен въпреки санкциите от Съединените щати и резолюцията на Европарламента за спирането му след ареста на руския опозиционер Алексей Навални, предаде АФП, цитирана от БНР.

Специализираният кораб "Фортуна", собственост на руска компания, започна работа в изключителната икономическа зона на Дания южно от балтийския остров Борнхолм.

Проектът, който трябва да доведе до удвояване на доставките на руски природен газ за Германия, е почти завършен. Остават да бъдат положени 118 километра тръби в датски води.

Президентът на Полша Анджей Дуда се присъедини към призивите за затягане на санкциите срещу Русия след ареста на Навални, съобщи още АФП.

"Единственият начин да избегнем конфликт е да наложим международното право. Единственият начин да го сторим без пушки и бомби е чрез санкции", каза Дуда в интервю за "Файненшъл таймс".

Лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер подкани министрите на външните работи да ударят финансово най-приближените лица на руския президент Владимир Путин.

"Какво трябва да направи още Путин, за да кажем най-после "стига"? ЕС трябва да удари там, където наистина ще бъде уязвена системата на Путин, и това са парите", написа той в туитър.

Според Анджей Дуда върховният представител на Евросъюза за външната политика Жозеп Борел трябва да преосмисли плановете си да посети Русия следващия месец, ако Навални не бъде пуснат от ареста, където е по обвинения за нарушаване на условна присъда за злоупотреби.

Борел ще ръководи днес в Брюксел заседание на съвет „Външни работи“. При това външните министри на страните членки ще имат физическа среща. Очаква се те да обсъдят по-нататъшни действия срещу Русия след ареста на Навални.