От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19. Мащабното проучване в системата на средното образование ще се прави с бързи антигенни тестове и ще се извършва поетапно. Тестването ще е безплатно и доброволно, съобщава БНР

Целта е да се види скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари.

"Където са готови ще започнат. За нас е по-добре да бъде по-близко до връщането на учениците от прогимназиален и гимназиален етап в училище, т.е. да е по-близко до края на месеца. Това е доброволно, една допълнителна възможност за учителите, което ще позволи и да се направят анализи и един израз на това, че образованието ни е най-важно", каза преди дни образователният министър Красимир Вълчев.

Предстои да започне процесът на ваксинация на учителите. Желание да се имунизират по последни данни са заявили 23% от педагозите.

В системата на висшето образование 30 на сто от академичните преподаватели са пожелали ваксинация.

Изследването за коронавирус с бързи антигенни тестове сред педагогическия и непедагогическия персонал в Сливен ще обхване близо 40 процента.

Желание са проявили 1081 души от общо 2752 заети в сферата на образованието в областта. Изследването се извършва от Регионалната здравна инспекция и ще продължи до 3 февруари. 

Започва масовото тестване и в 77 училища в област Хасково.

Нови дози ваксини

Още 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“ пристигнаха в понеделник сутрин. Пратката компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи през миналата седмица, обясни тогава директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Остава още едва малка част от около 2500, които допълнително ще бъдат компенсирани през февруари“, обясни Кирилов.