Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Оформят се зони с чувствително по-висока безработица в индустриалните клъстъри около големите градове - най-вече край Пловдив, но и около София, Стара Загора, Варна. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика.

Възстановяването там обаче е свързано пряко с икономическата динамика на основните търговски партньори на българската преработваща промишленост, най-вече в Западна Европа, а и от активизиране на нови инвестиции, създаващи работни места.

Сравнявайки нивото на безработица през декември 2020 г. и същия месец на 2019 г., 181 общини отчитат промяна в диапазона между -2 и +2 процентни пункта, което означава че са малко тези, в които има много голям срив или подобрение. Прави впечатление, че повечето общини, където безработицата спада в продължение на цялата 2020 г. са в Северна България, където често влиянието на макроикономическите процеси се усеща значително по-късно; на фона на бързото възстановяване след третото тримесечие на 2020 г. обаче там до значителен срив на пазара на труда може и да не се стигне. Най-голям ръст на безработицата на годишна база се наблюдава най-вече в туристически и крайморски общини..

Доколкото зимният туризъм в началото на 2021 г. е силно свит на фона на ограниченията в голяма част от Европа, а и туристическите потоци най-вероятно няма да се възстановяват до предкризисните си равнища още няколко години, възстановяването на пазара на труда в общините, където хотелите и ресторантите формират голям дял от местната икономика ще е чувствително по-бавно от това на останалите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.