Рязко увеличение на броя новорегистрирани безработни отчете днес Националният статистически институт. Оказва се, че само за първата седмица на декември над 14 000 души са декларирали, че са останали без работа. Данните са от специалното наблюдение на пазара на труда, което Агенцията прави от февруари тази година. 

Така регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари на тази година, или малко преди първия т.нар. локдаун до 6 декември, са над 361 000 души. 

През последната седмица са отчени и новопостъпили на работа служители, но са едва 3400. И ако това число бе що-годе нормално за категорията си и през ноември, то данните показват, че през последната седмица на 11-ия месец останалите без работа са били малко над 6300. Тоест имаме повече от двойно увеличение само за една седмица. 

За първата седмица на декември най-драстичен е броят на новорегистрираните в София-град - 1264-има, срещу само 411 души, които са устроени на работа.

Много нови безработни - по над 1000 души - има и в Бургас, Благоевград и Варна. 

Данните от специализираното изследване показват, че общо за периода 3 февруари - 6 декември постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са малко над 227 500 души.