Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

22 януари. Президентът Румен Радев навлиза в последните месеци на своя мандат. Той е на върха на рейтинговата пирамида сред родните политици, за мнозина е основен политически опонент на премиера Бойко Борисов и надежда като другото лице на статуквото. В същото време обаче Радев показа, че му липсват смелост и политическо въображение.

Защо?

Държавният глава поде кампания срещу корупцията в управлението, сне доверието си от правителството и размаха юмрук: "Мутри, вън!" Нарече прокуратурата "политически играч", остро влезе в сблъсък с лица, причислявани към "задкулисието". Призова НСО да свали охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. За разлика от Корнелия Нинова например и други лидери на "опозицията" той публично атакува ДПС. 

Президентът и премиерът принизиха отношенията между институциите в персонален сблъсък. И двамата се поддадоха на емоции, вкараха в реториката си обиди и обвинения. А публиката добре знае (и видя) как бие и прокурорската бухалка.

Спиране на спорни законопроекти, обръщения към нацията - макар и често пъти монотонни и тягостни, Радев изграждаше постепенно своя политически образ. На моменти и с гафове – като сватбарската снимка с прокудения от БСП "червен барон" Георги Гергов или диалозите му с "машината за избори на ГЕРБ" Цветан Цветанов по време на консултациите за предстоящия вот на "Дондуков" 2.     

Радев се оказа и лош кадровик. Той така и не случи на добри съветници – честите смени в политическия му кабинет и липсата на авторитетни и млади експерти в неговия екип са пример за това. Писането на стратегии в България винаги е било смятано за локумена фабрика - като излезлите изпод перото на стратегическия му съвет дълги документи тип "визия за България".  

И може би най-важното, което трябва да се спомене: Румен Радев показа, че все още му липсват политическо въображение и смелост. А вероятно и никога няма да има. Той можеше през есента на миналата година – малко след пика на антиправителствените протести, да помете управляващите и лидера на ГЕРБ Борисов. Но трябваше да скочи смело в дълбокото, да подаде оставка като държавен глава и да събере около себе си тези, които се заявяват като опозиция на това управление. 

Днес той можеше да бъде лице на първа политическа сила и нямаше опозицията да води разговори под чие знаме да се случи обединението. Румен Радев можеше да даде тази алтернатива. Но не го направи. Ако беше подал оставка, той можеше да даде и възможност за достойно оттегляне на Бойко Борисов от изпълнителната власт. Лидерът на ГЕРБ щеше да има ход за отстъпление в президентската институция.

Така Румен Радев ще продължи да бъде зависим от партията, която го издигна като президент преди четири години. И неговото политическо бъдеще ще бъде функция на парламентарните избори, пазарлъците и амбициите на лидерката на социалистите, на която ще се обяснява публично колко много й дължи. Защото все още в България нямаме президент, който да е избран без подкрепата на голяма политическа сила.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Радев е аут ! Това го знаят вече и децата от целодневните детски градини ! Има червен картон от ДПС, БСП ще номинира друг кандидат след уговорка с ДПС. Селянинът от Славяново ще размахва юмрук вече само у дома и в родното си село.
Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

Нещо никак не ми звучи

Нещо никак не ми звучи достоверно това: "Днес той можеше да бъде лице на първа политическа сила и нямаше опозицията да води разговори под чие знаме да се случи обединението. Румен Радев можеше да даде тази алтернатива. "
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Естествено, че няма да ти

Естествено, че няма да ти звучи достоверно, но пък на Посерко е най-удобно точно това да се случи, защото подобно решение в актуалните български условия би го оставило без конкуренция в медиите. А точно за това сега ударно работят много "независими" социолози, антрополози, журналисти, експерти и друг подобен тям ПИКлив сбиротак!
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Г-н Вълков,

при цялото ми уважение към Вас, съм длъжен да заявя своят потрес! Вие сериозно ли го мислите това което сте написал??? Имам пред вид това, че общоизвестен факт е, че Румен Радев е по-скоро говорител на съветниците си. Той и понятие си няма от политика - доказвал го е неведнъж с многобройните си изцепки. Да, истина е, че той като институция зае най-принципната и правилна позиция по време и след протестите. Но затова трябва да благодарим на неговите съветници. А за това за което говорите - да предприеме такива и такива действия, трябва той самият да е наясно какво прави. А той в политиката е като комбайнер попаднал в космическа совалка - абсолютен случайник. Не очаквайте нищо и не възлагайте никакви надежди на него г-н Вълков! Недай Боже да си повярва сам и да тръгне да прави някакви политически действия - настръхвам като си помисля! Все едно виждам маймуна с граната в ръцете си!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.