Корнелия Нинова живее в собствен свят, самодостатъчна си е, атакува всеки, който е побеждавал ГЕРБ, отстранява знакови фигури в левицата и си прави евтин PR с "опитите си да бъде санитарка".

Така кметът на Перник и бивш депутат от БСП Станислав Владимиров отвърна на "ударите" на ръководството на партията, която през миналата седмица на два пъти се разграничи от него. Първо - заради намерението му да вдигне такса смет, а втория - заради идеите му за реформи в културните институти в града.

Владимиров бе гост в сутрешния блок на бТВ.

"БСП е в идейна безпътица и организационна катастрофа. Корнелия Нинова живее в неин си свят, тя си е самодостатъчна", заяви Владимиров.

"От доста отдавна съм в партията, бил съм секретар. Аз съм потомствен социалист. Прадядо ми е бил народен представител, това Корнелия Нинова не го знае. Тя се опитва да печели евтини политически дивиденти", продължи.

По думите му по телевизията на БСП - БСТВ - се води кампания срещу него.

"Очертава се една тенденция, че хората, които са победили ГЕРБ, Нинова не ги харесва. Тръгна атака към президента Румен Радев, после към мен - през нашата телевизия. Очертава се подмяна на вота на избирателите", посочи Владимиров.

Под "атака" към избрания от листата на левицата държавен глава той визира минискандала от миналата седмица, когато водещ в партийната телевизия разкритикува Радев, че говорел на английски пред ООН - което било недопустимо за български президент и дори сравни нивото му на владеене на езика с този на екранния герой на Саша Барон Коен - Борат. От телевизията заявиха в коментар за Клуб Z, че това е било солово изпълнение на водещия, а редица социалисти се разграничиха от действията му.

"Ще запомним, че БСП отстранява знакови фигури, че изключва партийни хора. Ще запомним Нинова с евтиния PR, който се опита да направи с коронакризата - с опити да бъде санитарка. Когато не си искрен и последователен, трудно може да убедиш хората, че си алтернатива", продължи с атаките по соцлидерката пернишкият кмет.

По думите му ръководството не го е търсило, за да мотивира решенията си за Перник. "Изпитвам една горчилка, че ръководството на партията не може да потърси елементарен контакт", заяви той.

Недоволството

Както Клуб Z писа, в неделя Изпълнителното бюро на соцпартията излезе с позиция срещу Владимиров заради предложението му за рязък срок на такса смет в общината. Според "Позитано" 20 ръстът на местия налог с 800% е "поредното решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в противоречие със социалната политика на Партията и предизборната платформа за местни избори." Обясниха, че е увеличена таксата в селата от 2.5 промила на 19.6 промила, което е "недопустим ръст и особено в сегашния момент на криза и увеличаваща се бедност".

Малко по-рано, в петък, претенциите на БСП към кмета от партията бяха други - разграничение дойде заради решение за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър.

Днес Владимиров заяви, че съкращения ще има, но за първи път се отделяли толкова много пари за култура. "Идеята е бюджетът да е 500 000 лева и на състезателен принцип да има част за финансиране. Различни гилдии са си запазили едни територии и не трябва да променяме нищо. Културата не са заплатите, не са щатните бройки, а духът на всеки един град. Със сигурност ще закрием някои щатни бройки, които не носят полза за културния живот", посочи той.

Рецидив

Напрежение между пернишкия кмет и "Позитано" 20 не се усеша за първи път. Още по време на водната криза в Перник се вози в джипа с премиера Бойко Борисов. Премиерът пък демонстрира положително отношение. Още в края на февруари на въпрос дали това, че видимо работи добре с управлението на ГЕРБ и действащото правителство, Владимиров заяви в интервю: "Аз съм кмет на всички перничани. С кого да работя - с правителството на Сърбия или с Румъния. Аз трябва да работя с българското правителство. Нормално е да потърся контакт с премиера Борисов. Срещнах разбиране от негова страна".

Нинова пък се конфронтира открито с някои съпартийци. Освен с Владимиров, тя направи това и с приближената й доскоро евродепутатка Елена Йончева. В резултат срещу Йончева заваляха позиции от хасковската организация на БСП. Известни са отношенията й и с Георги Гергов. Разкол има и с доскорошната й дясна ръка, кандидатирал се за неин опонент за лидерския пост - Кирил Добрев. След преизбирането й пък осем депутати напуснаха групата на левицата и станаха независими. Лидерката подклажда и слуховете за раздор между нея и президента, след като сама заяви публично, че БСП все още не е решила дали да го издигне за нов мандат на "Дондуков" 2 за вота догодина. Радев пък се раздели с началника на кабинета си Калоян Методиев, след като се оказа, че Методиев е присъствал на частното празненство на соцлидерката по повод преизбирането й на партийния пост.