Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първата жена вицепрезидент на САЩ, първият цветнокож вицепрезидент, първият вицепрезидент с произход от Югоизточна Азия. Камала Харис слага тежка корона от днес с толкова много „първа“ за позицията, която заема до Джо Байдън.

Човек би помислил, че в деня на клетвата ѝ медиите и публиката в цял свят, особено пък женската ѝ част, ще се занимават основно с политическите ѝ възгледи, с реакцията на бизнеса към избора ѝ, с нейни изказвания или с образованието ѝ. Но всъщност основната тема за женския свят се оказаха костюмчето, кецовете и перлите ѝ на корицата на „Вог“.

И докато коментарите около Джо Байдън се въртят най-вече около това как реагират борсите, най-важното за Камала се оказаха дрехите ѝ. Интернет и медиите пламтят от критични въпроси около тази корица: защо толкова обикновен аутфит, как така с кецове, а не с обувки на висок ток, как е възможно да носи на корица костюм с панталон, какви са тези убити цветове, защо за фон има просто една драперия и нищо друго? Гола стена, няколко метра плат и Камала Харис без никакви други кулиси - няма канапе, няма елха, няма ситни дечиня, печка, книжка с картинки или поне съпруг и куче.

Нищо. Само Камала Харис такава, каквато е, в дрехите, с които ходи на работа. Стана ясно, че за фотосесията тя е настояла да носи собствен костюм, а не да бъде стилирана от модните дизайнери на „Вог“. Драперията на стената зад нея е в цветовете на студентския ѝ съюз. Никакви други внушения повече.

Но се оказа, че светът, а най-вече женската му част, не могат да приемат жена без разяснителни аксесоари. Досега жените по кориците на каквито и да е списания вървяха винаги с подробно обясняващи ролята им кулиси около тях. Тези кулиси трябваше да ни кажат, че тази жена освен самата себе си, е и още например съпруга (за целта около нея се нареждат я канапе и килимче, я градина със свежи цветя, абе поне един чайник слагат или в краен случай благосклонно усмихнат съпруг), или тази жена е химик-инженер (непременно я снимат с бяла престилка и защитни очила, иначе кой ще се сети, че тази жена работи нещо НАУЧНО), а ако няма да се набляга на професионалната роля, подсещат публиката задължително, че човекът на снимката е жена, което става посредством няколко тичащи около нея дечица, а ако няма - прясно фризирани букли и тежки от грим клепки, или поне един чифт добре подчертани гърди под полуизрязано деколте.

И сега изведнъж това!

Камала Харис, първата жена вицепрезидент на САЩ, без разяснителен фотокоментар около себе си.

Да си спомним как аранжираше „Вог“ жените от Белия дом на кориците си досега. Хилъри Клинтън във фотосесията за Коледа през 1998 година. Седнала на старомодно канапе до украсената елха, самата тя - в дълга кадифена рокля, усмихната мило и с по момичешки прибрана коса - всичко това напомнящо хубавите времена, когато жените бяха просто хубави, усмихнати, сресани и мълчаливи.

Или Мишел Обама през 2003 година - отново на плюшено капане, за фон цветя, тя с приличен ученически бретон, в нежно синя разкроена рокля без ръкави и с изряден блед маникюр. Перфектната богата западна съпруга, която смущава вероятно малко само с добре тренираните си бицепси, нарушаващи внушението за малката стопанка на голямата къща.

Извинете, но кой през 2021 година свързва Хилъри или Мишел с образа на нежна, усмихната и миловидна малка стопанка на Белия дом? Хилъри Клинтън все още е страшилището за тръмпиститите и привържениците на конспиративното движение QАnon, а Мишел е всичко друго, но не и скромна, подчинена съпруга, тя е ролеви модел не само за чернокожите жени в САЩ, а за жените в целия свят.

Та дали „Вог“ този път сбърка, вслушвайки се в желанието на Камала Харис да бъде снимана напълно реалистично?

Според критиките на „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ корицата трябвало да бъде много по-ярка, запомняща се и специална, именно защото жената на нея не е просто половинката на важен политик, а първата вицепрезидентка. Сега с тази обикновена снимка нямало този “уау“-ефект, който заслужавала една жена, стигнала до върховете на политиката, пишат експертите. Аргумент, който според мен обаче е обиден за всички жени по света.

„Уау“ заслужава да получи куче, което ходи на два крака. А не жена, която е направила добра кариера.

Така че снимката на корицата на „Вог“ е добро начало точно с това, че не е нищо особено. А истинският напредък ще дойде, когато и за Камала Харис основните отзиви са реакциите на „Уолстрийт“, както в момента са за Джо Байдън. Но за целта жените трябва не само да настояват светът да ги приема и без обяснителни картинки, а и те самите да спрат да се тълкуват една друга само чрез височината на тока, аксесоарите и марките.

Коментари

....

Ще се занимаваме с каквото искаме. ОК?
 's picture

Бобо

Да сменим темата

Да се занимаваме с ботокса на Путин....
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Добре написано. Поздрави!

Добре написано. Поздрави!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

да си бял

вече е не срамно, а обидно и престъпно да бял, докато да си куче-марка по майка и баща е гордост и можеш да стигнеш до вице. Америка пропада в левичарска либералност. Но така е, когато дълго време в името на политическата коректност не наричаш нещата с истинските им имена. Тогава се получават две противоревиви резултата, "коректният" започва да лъже, за да нагоди нещата към "коректното", "некоретният" избухва и засилва белезите на "некоректното". Накрая избират един посредствен човек на когото цветният, коректен избор, Обама ще му дърпа конците. От първият дн видяхме, Обама е в третия си мандат- назначава свои приближени на високи постове в кабинета на сенилното старче.

Тази свобода да бъдеш себе си

Тази свобода да бъдеш себе си под светлината на прожекторите намирам за вдъхновяваща! Би било прекрасно да има повече такива жени в политиката, ха дано старите стериотипи за жената като бижу за мъжа си и къщата да се разрушат.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ммм

Мила благовест, образовай се малко, спри да плещиш глупости.За разлика от твоя коментар, статията е много добра.
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Да ама не

Правилно, "уау"-аргументът е обиден за мнозинството жени по света, но от друга страна има едно малцинство, издигнало се с гълтане. Там аргументът за професионалните умения пък е по-обиден за кучетата на два крака. Дето викат пияниците - цугцванг. Затова народната мъдрост закова дефиницията "Joe and a Ho".
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Неточност

По-скоро е първият травестит на такъв пост... Мишел Обама я превари като първия травестит първа дама.
Политически некоректен

Ако не искаше да се обсъжда

Ако не искаше да се обсъжда нейната външност, Камала можеше да се снима поне в 10 други списания, а не точно Vogue !Между другото Анна Уинтър вече се извини публично за този явен гаф, и преиздаде в ограничен тираж изданието за февруари 2020. На новата корица Камала е с костюм и обувки.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.