При изключителни мерки за сигурност след нападението над американския Конгрес, телени мрежи, мобилизация на повече от 20 000 въоръжени военни от Националната гвардия, служители на специалните служби и полицията, и в отсъствието на действащия президент, ще се проведе мирното предаване на властта в Белия дом.

Джо Байдън ще положи клетва при съкратен церемониал. Той и съпругата му няма да бъдат посрещнати от досегашните домакини на Белия дом – Доналд и Мелания Тръмп. Новоизбраният държавен глава и неговата първа дама по традиция пият първо чай в „дома на президента“, а след това двете двойки се отправят към Капитолийския хълм.

Що е то инаугурация

Според справка в Wikipedia инаугурация, на лат. auguratio или inauguratio, означава в Древен Рим въвеждането в длъжност на авгур. Инавгурация е академично кодифициран неологизъм инаугурация: в българския език, произхождащ от латинското auguratio или inauguratio, означаващо в Древен Рим въвеждането в длъжност на авгур.

Но що е авгур?

Авгур (на латински: augur) е древноримски жрец, птицегадател, предсказващ главно по полета и виковете на птиците (на латински: auspicium), както и по някои небесни явления (облаци, мълнии, гръмотевици и др.) дали държавни начинания ще се одобрят от боговете, пише в Wikipedia. В началото в Древен Рим е имало 3-ма, после 9 авгури, след управлението на Сула - 15, а след Юлий Цезар - 16. Първоначалната им длъжност е била да молят боговете за добра реколта и благото на империята (на латински: inaugurare). Носели са като знак закривен жезъл (lituus). Въвеждането в длъжност на авгур се наричало auguratio или inauguratio.

Думата авгур се употребява като синоним на гадател или човек, знаещ бъдещето. Такъв преносен смисъл има и изразът „авгурска усмивка“.

Американският ритуал

За последните две столетия президентският ритуал по встъпване в длъжност не се е променил особено, но неговият дух се превръща в церемониален закон още от времето на „бащите основатели”. През годините се е променило времето и мястото на церемонията – първите президенти полагали клетви през март или април, а днес – в края на януари. Денят 20 януари е определен с 20-ата поправка на Конституцията през 1933 година.

С това решение е била премахната възможността за удължаване на времето на двувластие между новоизбран и действащ президент – представете си как биха се разбрали за вземане на важни решения. Този текст от американската Конституция изглежда измамно преписан от българската (у нас конфликт с удължен край би възниквал при удължаване на времето – кой да назначи служебния кабинет). В България президентският ритуал по приемане и предаване на властта е между 19 и 22 януари.

За първи път Вашингтон – Капитолия, става домакин на церемонията през 1801 г. Първият американски президент – Джордж Вашингтон, полага клетва през 1879 г., през април, в Ню Йорк на балкон, който гледа към Уолстрийт. Отдолу множеството нюйоркчани и гости на церемонията вдигнали три пъти наздравица за новия президент. Втората инаугурация на Вашингтон се е провела във Филаделфия, в скромно присъствие на конгресмени, политическия и обществения елит на Съединените щати по онова време.

В началото на XIX век Вашингтон е град с кални улици, рошави и избуяли храсти – цялата институционална власт – конгрес, върховен съд и административен архив, е под един покрив. По време на добре организирана церемония, преди която растителността се подрязва, а улиците се почистват, Томас Джеферсън полага клетва за първи път в столицата на Съединените щати през март 1801 г. Тогава приключва и изграждането на Белия дом – резиденцията на следващите президенти. Оттогава насетне Вашингтон е домакин на всяка встъпваща церемония. Точно 100 години след клетвата на Джеферсън се създава и специална Комисия по встъпването в длъжност, която организира церемонията и я превръща в институционален ритуал.

Изток-Запад

Първите американски президенти полагат клетва в Източното крило на Белия дом – място, което се е смятало по-уединено, събирало единствено политическия, обществения и институционаления елит на щатите, специални дипломатически делегации и гости. Публичността е била скрита... През 1981 г. Роналд Рейгън обаче променя тази традиция, като пренася церемонията в Западното крило. Оттам е имало възможност тя да бъде наблюдавана и от повече хора. Оттам насетне американските президенти Буш – баща и син, Клинтън, Обама използват Западното крило за встъпителната церемония.

За ритуала на Доналд Тръмп през 2016 г. бяха дадени разрешения на 200 организации да протестират, защото това е демокрацията. Най-близо до сцената са разположени сенатори, конгресмени, висши съдии и политици. Те са в първия кръг, който е определен чрез специални покани. Всички останали се проверяват. На тези церемонии се събират десетки хиляди души. Най-голямо е било присъствието по време на клетвата на Роналд Рейгън в разгара на студената война.

Клетвата

„Тържествено се заклевам, че ще изпълнявам задълженията на Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от себе си да опазвам, запазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати.”

Из Конституция на Съединените щати, Раздел "Президентска клетва"

Извънредни церемонии

Извънредни моменти като смърт или убийство на президента променят и цялостта, и тържествеността на церемонията по полагане на клетва. Вицепрезидентите довършват мандата на Първия при процедура лишена от всякаква помпозност и често полагат клетвата „на крак”, извън Вашингтон – там, където ги е заварила новината, че поемат поста. Така вицепрезидентът Андрю Джонсън полага клетва в Kirkwood House във Вашингтон малко след убийството на Ейбрахам Линкълн през април 1865 г. Линдън  Джонсън се е заклел до саркофага на Кенеди, преди да го сложат в моргата, а стоящата до него Джаки Кенеди е още с кървавите петна от стрелбата в Далас върху розовия си костюм на "Шанел".

Речите

Традицията за отправяне на встъпителна реч датира още от времето на първия американски президент – Джордж Вашингтон на 30 април 1789 г. Той я произнася в Ню Йорк пред конгресмени, сенатори и делегати в церемонията. Вторият мандат на Вашингтон започва с клетва във Филаделфия през март 1793 г. Там той произнася най-кратката реч при встъпване  - само 135 думи, преди да произнесе клетвата...  

Всеки президент произнася слово по време на ритуала по встъпване в длъжност. С времето се променя единствено последователността между клетва и реч. Днес ритуалът постановява първо президентът да положи клетва, а след това да се обърне към нацията.

Рекорди

Уилям Хенри Харисън е произнесъл най-дългата реч по време на президентската инаугурация през март 1841 г. – близо 8500 думи. Тогава времето било ужасяващо студено и влажно. Малко след това президентът Харисън се разболял от пневномия и месец след положената клетва починал.

Президентът Джон Адамс (първият вицепрезидент) изрекъл най-дългото изречение по време на своята клетва – 737 думи – близо две стандартни страници.

Една от най-кратките  речи, която е била чувана от американския народ, е тази на Франклин Делано Рузвелт – единствения държавен глава, който има 4 последователни мандата, извел Съединените щати от Голямата депресия през 30-те години и неин лидер по време на Втората световна война. По време на четвъртия извънреден мандат на 20 януари 1945 г. Рузвелт произнесъл слово от 559 думи. Церемонията била в Белия дом и далеч по-скромна от днешната.

Нови технологии и речи

Уорън Хардинг е първият президент, който по време на клетвата си през 1921 г. използва високоговорители по време на церемонията. Хардинг не завършва втория си мандат, който е довършен от Калвин Кулидж, чието клетвено слово през 1925 г. се чува за първи път по радиото. А през 1949 г. речта на Хари Труман, който довършва мандата на починалия Рузвелт, се предава за първи път по телевизията.

Кой пише речите?

В историята остава фактът, че само Рузвелт и Линкълн са си писали сами речите. На Обама клетвените речи са писани от 29-годишен младеж, поне първата. На Джордж Вашингтон речта е писана от помощника му Александър Хамилтън.

Рузвелт пръв включва вицове и майтапи, а в света е война и публиката отначало е ошашавена от този стил, но после разбира. Особено популярни са обръщенията на Рузвелт пред камината – създават усещане за близост с американския народ, във военно време, когато са нужни обединение и единство.

Кенеди се е заклел при минус 20 градуса температура, но си свалил палтото и останал по сако. През 1985 г. Рейгън извършва церемонията на закрито в Западното крило на Белия дом, отново заради мразовитото време.

Обама пръв обръща реда при обръщенията и започва речта си с гражданите - другите се обръщат първо към спийкъра, към вицето, а накрая към гражданите. 

Предстои да видим дали Джон Байдън ще има "авгурска усмивка".