Новият бюджет на Столичната община за 2021 г. ще е 1,884 млрд. лв., или с около 140 млн. лв. повече от първоначалния за миналата година. Това стана ясно при представянето на проекта от кметицата Йорданка Фандъкова днес.

Миналогодишният бюджет от 1,729 млрд. лв. в крайна сметка бе актуализиран два пъти заради пандемията от COVID-19 - през юли и през октомври 2020 г. 

От въпросните 1,884 млрд. лв. 1,375 млрд. отиват за текущи дейности. В това влиза и увеличаване на заплатите на учители и социални работници в общината, както и допълнителни средства за общинското здравеопазване.

"Стратегически цели и инфраструктура - това отличава бюджета на София за 2021 г. Фокусиран е върху краткострочно решаване на 3 стратегически цели за София", отбеляза кметицата.

Първата - стратегическа инфраструктура, ремонти, реконструкции на улици и булеварди и отново повече средства за кварталите.

Втората - повече места в детските градини за всички деца от 3- до 6-годишна възраст. Залагат се 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли в София. Новите детски градини по план ще са 45 в 23 района в столицата, което ще доведе до 185 нови групи.

6 млн. лв. са за нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища. 1,5 млн. лв. са за модерни училищни тоалетни - по програмата "София избира", при която гражданите трябваше да изберат кой проект да бъде финансиран.

Третата цел е подобряване на качеството на въздуха и чистотата на града. Това включва 200 млн. лв., от които основно перо са инвестиции в метрото и електротранспорт. Но и още - подмяна на стари печки, станции и системи за въздуха, миене на улици и парковете.

"Стартира проектът за подмяна на печките и средствата са малко над 12 млн. лв.", каза Фандъкова.

Предвижда се тази година да се завършат ремонтите на Северен и Западен парк, както и да се инвестират още 4,6 млн. лв. за ремонти и подобрения в другите паркове.

Фандъкова посочи и като ключов проект спорната RDF инсталация за горене на отпадъци в столицата, за която са заложени 60 млн. лв. в тазгодишния бюджет. Обществената поръчка за него започна преди дни, построяването му ще отнеме поне 2 години и ще струва общо 350 млн. лв., а печалбите ще дойдат чак през 2036 г.

6,2 млн. лв., с над 60% повече от 2020 г., са предвидени за ново осветление през тази година.

"С изграждането на ново енергоспестяващо осветление в последните 5 години спестихме 5 млн. лв. и те отиват в разширяването на системата", подчерта кметицата.

Допълнително ще има 8 млн. лв. за общинско здравеопазване и 10,4 млн. лв. за нови социални услуги.