В Украйна влезе в сила нормата на закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език", според който целият сектор на услугите се прехвърля на украински- Това съобщава бТВ, цитирайки "РИА Новости“.

Така че всички доставчици на услуги, не само в търговията, вече са задължени да обслужват клиентите изключително на държавния език и само по тяхно лично искане могат да преминат на друг език.

"На практика това означава, че украинският потребител най-накрая ще получи правото да бъде обслужван на държавния език по подразбиране - в супермаркет или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на гарата, във фитнес зала или библиотека“, каза омбудсманът Тарас Кремин в защита на официалния украински.

Той добави, че цялата информация за ценовите етикети, инструкции, спецификации, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици.

Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език и потребителят трябва да премине към украинската версия по подразбиране и след това, ако желаете, може да превключи на друг език.

Според някои експерти обаче специално ресторантьорството едва ли е готово за такава промяна „отведнъж“. Поради което там вероятно „тихо“ ще се ползва рускоукраински жаргон.