Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди убийството политикът Борис Немцов подготвяше доклад за участието на руската армия в украинската войната. Не можем да твърдим, че убийството е пряко свързано с тази работа. В интервю на 10 февруари 2015 г. Немцов каза, че майка му се страхува за живота му - заради влошаването на радикалните политически противоречия между опозицията и правителството на фона на войната на границите на Русия. Отново, не можем да кажем дали тази версия е оправдана, пише Кирил Мартинов в "Новая газета".

Но ние знаем, че изстрелите на моста на Москва река са продължение на политиката на омраза, която се превърна де факто в стандарт в държавните медии на Русия през последната година. "Петата колона" и "националните предатели" трябва да бъдат наказани, ни учеха те. И ето "наказанието" е направено.

НТВ само няколко часа преди смъртта на Немцов обяви разследване "Анатомия на протеста", което ще се излъчи на 1 март и разкрива "подготовката на почватата за Руски Майдан". Един от главните герои на това псевдоразследване е Немцов. Но ето сега вместо "Майдан" в Москва дойде Донбас - на 27-ми февруари 2015 г. с шест изстрела и четири куршума в гърба - последният политически спор в Руската федерация.

През последните петнадесет години политици от опозицията бяха атакувани в интернет, правеха нагласени битки с тях по улиците, проваляха пресконференции, дори ги биха. Сега цената скочи. И за някой, убийството може да стане начин да получи повишение като отчете напредък в "борбата с несистемната опозиция".

Държавата през последните месеци с желание и открито споделя монопола си върху физическото насилие и ни кара да си затваряме очите за действията на организации като "Антимайдан". Следствието от тази стратегия се превръща в сигнал: правителството не възнамерява да гарантира безопасността на гражданите с "неправилни" политически убеждения. Искате ли мир - влезте в крак със системата. И най-важното - особено в Русия на Путин действаше доста строга забрана за убийството на политически опоненти и за физическо насилие срещу хора, които веднъж са били във властта и до известна степен все още остават "наши". Сега забраните паднаха.

Ето защо убийството на Немцов е отправна точка, от която няма връщане - радикална дестабилизация на политическата ситуация в Русия, последиците от която все още не могат да бъдат предвидени. Може би сега ще видим демонстрация на траур от най-висшите длъжностни лица в държавата, но след това иде лов на вещици от тайните служби и приемането на нови закони за ограничаване на гражданските свободи. Русия има дълга традиция в употребата на политически убийства както за репресивни цели, така и за "единството на нацията."

Но може да видим и обратното - възраждане на опозиционната дейност. И ще осъзнаем най-накрая колко високи са залозите. Защото в Русия съществува и многовековна традиция в борбата за справедливата кауза и на хора, загиналите заради думите си.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.