Общественото обсъждане на бюджета на Столична община, което се проведе миналата седмица, не е оказало ефект на крайния вариант на проекта, стана ясно от изказване на зам.-кмета Дончо Барбалов днес.

Внесеният днес в Столичен общински съвет проект предвижда 1,722 млрд. лв. или с 20 млн. лв. повече от първоначалния вариант, съобщи той. 

"Като основни компоненти на бюджета са делегираните държавни дейности в размер на 555 млн. лв., собствените приходи са 782 млн. лв., с 57 млн. лв. повече са прогнозираните приходи спрямо 2019 г.", заяви Барбалов.

Очакват се 36 млн. лв. повече данъчни приходи (до 388 млн. лв.), а неданъчни - 393 млн. лв или 21 милиона увеличение. 

На въпрос обаче дали някое от предложенията, исканията и забележките на гражданите, които успяха да се изкажат в общественото обсъждане на бюджета, е довело до промени в него, Барбалов каза:

"Имаме дискусия с районните кметове, следващата седмица ще продължим да работим в тази посока."

И даде пример за добра идея от общественото обсъждане - тази на кмета на "Средец" Трайчо Трайков, който предлага общината да ремонтира и построи по-добри общински жилища и да отдава под наем тези, които са на добри локации. Видно обаче нито едно от исканията на граждани не е променило числовото изражение на проектобюджета.

А увеличението от 4 млн. лв. спрямо първоначалния проект е дошло основно от преходни обекти от 2019 г., по чието изпълнение, разплащания и оценка обикновено се работи до последния момент в края на годината.

"От оперативни програми се очакват 261 млн.лв., собствените приходи са 214 млн. лв. През следващата седмица предстоят дискусии по бюджета в комисиите към СОС", поясни още Барбалов.

Общо това са 475 млн. лв., които формират капиталовата програма на бюджета за 2020 г. 

И припомни, че основните акценти в бюджета са инфраструктурата и екологията. 95% от капиталовата програма отива за инвестиции в районите, като това включва изграждане и ремонт на транспортната инфраструктура, основни ремонти на улиците в кварталите, изграждане на тротоари и завършване на третата линия на метрото. За модернизацията на градския транспорт са предвидени 213 млн.лв.

Подготвя се и изграждане на нови паркове - парк "Кукуряк", парк "Овча купел", парк "Въртопо", Източен парк в район "Младост". Изключително важен приоритет е изграждането на нови детски градини, за което са предвидени 63 млн. лв. От бюджета на общината са осигурени над 32 млн. лв. за изграждане на 13 градини, две ясли, шест училищни сгради. Предвидени са и основни ремонти в 25 училища и детски градини, посочи Барбалов. Общината е готова с проекти за седем детски градини и четири училища на обща стойност 40 млн. лв., за които е кандидатствала за финансиране от държавата.

В областта на културата са предвидени средства за реставрация и консервация на минералната баня в Банкя, за проектите по реставрация на баните в Овча купел и в Горна баня. Започва и строителството на центъра за съвременно изкуство "Топлоцентралата" в района на НДК. За дигитализация и електронни услуги на този етап са предвидени 2,6 млн.лв.