София има готовност във всеки един момент детските градини и яслите в София да отворят врати, но решението предстои, обработката на данните е в ход, но подобно решение сега може да създаде повече проблеми, отколкото да реши. 

Това се разбра от думите на зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов. Коментарът му бе в отговор на анонса от премиера Бойко Борисов за евентуално отваряне на детските градини от 14 декември, понеделник, въпреки че по-затегнатите мерки срещу вируса, въведени със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, са до 21 декември. Преди ден самият министър не даде еднозначен отговор може ли да се стигне до отваряне на градините. 

„За момента оценката е, че нямаме основание да сме спокойни при едно евентуално отваряне на детските градини в Столичната община. В София все още има значим брой нови случаи. А това е една система, която крие рискове“, сподели  Чобанов. 

Според него родителите също не подкрепят връщането на децата в градините и яслите преди празниците.

„Коледа и Нова година са семейни празници, децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило“, допълни зам.-кметът. 

Чобанов посочи, че за него след Нова година е по-добрият вариант за отваряне на системата.