Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) води проучвателни преговори с производителя на руската ваксина "Спутник".

Това съобщи днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Той обаче уточни, че на този етап руската компания не е подавала документи за получаване на разрешение за достъп до европейския пазар.

Същевременно ЕК днес приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Valneva с цел закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвиденият договор с компанията ще позволи на всички страни членки на ЕС да закупят заедно 30 милиона дози. Отделно те биха могли допълнително да закупят още до 30 милиона дози.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60-70 години.

По-голямата част от противогрипните и много детски ваксини използват тази технология. В момента това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа. Тя обаче влезе във фаза 1/2 през декември - близо 6 месеца след вече одобрените ваксини на Moderna и Pfizer.

Комисията, с подкрепата на държавите членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения капацитет на дружеството да снабдява всички държави страни от Съюза.

Приключването на разговорите с Valneva е в допълнение към вече осигурения широк набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включително подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna, както и приключилите проучвателни разговори с Novavax.