Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) води проучвателни преговори с производителя на руската ваксина "Спутник".

Това съобщи днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Той обаче уточни, че на този етап руската компания не е подавала документи за получаване на разрешение за достъп до европейския пазар.

Същевременно ЕК днес приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Valneva с цел закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвиденият договор с компанията ще позволи на всички страни членки на ЕС да закупят заедно 30 милиона дози. Отделно те биха могли допълнително да закупят още до 30 милиона дози.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60-70 години.

По-голямата част от противогрипните и много детски ваксини използват тази технология. В момента това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа. Тя обаче влезе във фаза 1/2 през декември - близо 6 месеца след вече одобрените ваксини на Moderna и Pfizer.

Комисията, с подкрепата на държавите членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения капацитет на дружеството да снабдява всички държави страни от Съюза.

Приключването на разговорите с Valneva е в допълнение към вече осигурения широк набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включително подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna, както и приключилите проучвателни разговори с Novavax.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.