Хората с придружаващи заболявания, наднормено тегло или диабет е препоръчително да се ваксинират. Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев по Нова телевизия. Той посъветва тези с автоимунни заболявания, трансплантации и бременните да не бързат с имунизацията.

Според него в статистиката на заболелите от коронавирус се пропуска групата, която е без симптоми. Той цитира проучване в Германия, което показало, че 60% от 100 преболедували коронавируса са имали увреждане на сърцето.

"Има едно увреждане на бъбреците, което остава незабелязано, както и увреждане на много други органи и системи. При по-тежко болните имаме зараза, при която 40% от преболедувалите могат да развият автоимунно заболяване", каза Ботев.

Според него чувствителността на хората относно ваксините и имунизацията се е променила през последната година и хората са станали по-мнителни.

"Имаме друга страна и всеки сам трябва да си вземе решение. Имаме ваксини, които са разработени много бързо. Специално за коронавируса, когато са правени опити върху мишки, те са имунизирани с 4 различни препарата. След което са заразени с вируса. Това, което се наблюдава – те развиват еозинофилни нитрати в белия дроб, което не се наблюдава при другите ваксини. Това означава, че имаме особен вирус и е възможно да има съвсем различни странични ефекти. В момента, в който се заразите с вирус, на фона на имунизацията се развиват процеси, които не се развиват, ако преболедувате вируса", обясни д-р Ботев.

Относно ваксината на Pfizer хематологът обясни, че са подбрани най-добрите варианти на ваксината. Дозата за тази ваксина е 30 микрограма. При Moderna са направени много големите дози, тъй като са пропуснати пробите върху мишки, твърди д-р Ботев. Дозата на този препарат е 100 микрограма.